Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα υψηλά για τους Dow Jones και S&P 500

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, με Dow Jones και S&P να ακολουθούν καθοδική πορεία, κόντρα στον Nasdaq που κρατήθηκε σε θετικό πρόσημο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Στο 1,37% το 10ετές. Πτώση για το πετρέλαιο, μετά από υψηλό έξι ετών.

Πτώση από τα υψηλά για τους Dow Jones και S&P 500

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων macro στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό τον Ιούνιο, ενδεχομένως λόγω περιορισμών από τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εργαζομένους. Όπως ανακοινώθηκε, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 60,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 64 τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το 50 καταδεικνύει επέκταση του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 63,5 μονάδες.

Παράλληλα,  το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στον ενεργειακό κλάδο.

Νωρίτερα, η τιμή του πετρελαίου WTI είχε πιάσει υψηλό έξι ετών και συγκεκριμένα ανήλθε στα 76,98 δολάρια ανά βαρέλι μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις των χωρών- μελών του ΟΠΕΚ που προκάλεσε η άρνηση των ΗΑΕ να συμφωνήσει σε αύξηση της παραγωγής.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,59% ή 204 μονάδες στις 34.581, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,20% στις 4.343 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,17% στις 14.663 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (+1,5%) και Salesforce.com (+0,8%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc. (-2,5%) και Caterpillar (-2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 2,4% στα 73,62 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε πιάσει υψηλό έξι ετών και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6% στα 1.794 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε χαμηλό Φεβρουαρίου καθώς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,37%.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1830 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v