Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ στο …νήμα για τον Nasdaq

Nέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο τεχνολογικός δείκτης σημειώνοντας οριακή άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος οι S&P και Dow Jones. Σε υψηλό δύο μηνών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Κάτω από τα 1.800 δολ./oz ο χρυσός.

Νέο ρεκόρ στο …νήμα για τον Nasdaq

Μικτά πρόσημα στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την αργία της Δευτέρας.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,76% ή 267 μονάδες στις 35.101, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,34% στις 4,520 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,07% - σε επίπεδα ρεκόρ - στις 15.374 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (+1,8%) και Apple (+1,6%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των 3M Co (-4,4%) και Honeywell International (-2,4%).

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης του Αυγούστου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ryan Detrick, της LPL Financial, «τους επόμενους μήνες αναμένεται ισχυρό ριμπάουντ στην απασχόληση ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χειρότερα της πανδημίας σύντομα θα είναι παρελθόν». Ωστόσο, σημείωσε, «τα στοιχεία απασχόλησης του Αυγούστου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το tapering από τη Fed, το οποίο η αγορά ανέμενε να ξεκινήσει πριν το πέρας του έτους».

Υπενθυμίζεται, ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ στην ομιλία του στο Jackson Hole είχε επισημάνει την ανάγκη για ισχυρά στοιχεία απασχόλησης πριν η Fed ξεκινήσει να μειώνει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Παράλληλα, η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενη την παραλλαγή Δέλτα και την αποδυνάμωση της δημοσιονομικής τόνωσης. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει τώρα ετήσια ανάπτυξη 5,7% το 2021, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 6,5%.

«Το εμπόδιο για μια ισχυρή ανάπτυξη της κατανάλωσης φαίνεται να έχει γίνει πολύ υψηλότερο: η παραλλαγή Δέλτα έχει περιορίσει την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο και η αποδυνάμωση της δημοσιονομικής τόνωσης και η πιο αργή ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών θα αποτελέσουν αντίθετους ανέμους μεσοπρόθεσμα» επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,4% στα 68,35 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,9% στα 1.798 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό δύο μηνών καθώς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,36% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1845 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v