Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στη Wall με Dow και S&P 500 σε επίπεδο-ρεκόρ

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με τη συνεδρίαση της Fed στο επίκεντρο. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Κέρδη για χρυσό και αργό. Στο 1,59% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται 2% η Tesla.

Μικρή άνοδος στη Wall με Dow και S&P 500 σε επίπεδο-ρεκόρ

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη συνεδρίαση της Fed και στα στοιχεία για την ανεργία που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

O Dow Jones ενισχύεται 0,4% στις 35.960 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,12% στις 15.523 μονάδες. Ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,01% στις 4.608 μονάδες, επίσης ιστορικό υψηλό.

Μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο, κατά τον οποίο ο S&P 500 υποχώρησε πάνω από 4%, ο δείκτης πραγματοποίησε άλμα 7% τον περασμένο μήνα. Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο χειρότερος μήνας για τη Wall Street, με μέση πτώση 0,4% από το 1950.

Για τον Οκτώβριο και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη. Οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν τον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 5,8%.

Από την αρχή της χρονιάς ο δείκτης έχει ενισχυθεί 22%.

Τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέρντος των επενδυτών τον Οκτώβριο, με τα κέρδη να είναι υψηλότερα των προβλέψεων. Περίπου οι μισές εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και το 80% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Εκτός από τα κέρδη των εισηγμένων οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στην κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θα ξεκινήσει την Τρίτη. H Fed αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει την περιστολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ότι θα τερματίσει πλήρως το πρόραμμα ως τα μέσα του επόμενου έτους.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης τα σχόλια της Fed για την άνοδο των τιμών.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε στις 60,8 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες για 59,2, αλλά χαμηλότερα από τις 61,1 ένα μήνα πριν.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,4% στα 84,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,28% στα 1.788 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,157 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,59%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tesla, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε την προηγούμενη εβδομάδα το 1 τρισ. δολάρια, ενισχύεται 2%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v