Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασε το αμερικανικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Στο επίκεντρο η Fed και η απασχόληση στις ΗΠΑ. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed και των στοιχείων απασχόλησης του Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Ειδικότερα, οι επενδυτές αναμένουν από την διήμερη συνεδρίαση της Fed που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη να ανακοινωθεί μείωση στις μηνιαίες αγορές ομολόγων και λήξη του εν λόγου προγράμματος μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Επιπλέον αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα σχόλια για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική μεταποίηση τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Institute for Supply Management (ISM), ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στις 60,8 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες για 59,2, αλλά χαμηλότερα από τις 61,1 ένα μήνα πριν.

«Η μεταποίηση είχε καλές επιδόσεις για 17ο διαδοχικό μήνα, με τη ζήτηση και την κατανάλωση να καταγράφουν αύξηση σε μηνιαία βάση, παρά τα συνεχιζόμενα άνευ προηγουμένου εμπόδια (συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Εισαγωγών που κινείται σε συρρίκνωση) και τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Η κάλυψη της ζήτησης παραμένει πρόκληση, λόγω των δυσκολιών στις προσλήψεις. Καθώς οι εργαζόμενοι επιλέγουν πιο ελκυστικές ευκαιρίες εργασίας, οι εταιρείες και οι προμηθευτές αγωνίζονται για να διατηρήσουν τα επίπεδα απασχόλησης. Οι διαταραχές από την Covid-19 κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ISM Timothy Fiore.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,26% ή 94 μονάδες στις 35.913, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 4,613 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,63% στις 15.595. Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Βoeing (+3,6%) και Dow (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-1,6%) και UnitedHealth (-1,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,6% στα 84,05 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.795 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,57% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1605 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v