Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow Jones - Στο κόκκινο ο Nasdaq

Νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη σερί συνεδρίαση έπιασε ο Dow Jones ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον Nasdaq. Πτώση στο νήμα για τον S&P 500. «Βουτιά» 4,1% για την Tesla. Στο 1,66% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow Jones - Στο κόκκινο ο Nasdaq

Μικτά πρόσημα στη Wall Street στη δεύτερη συνεδρίαση του χρόνου καθώς παρέμεινε σε ανοδική τροχιά ο Dow Jones ενώ στο κόκκινο κινήθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,59% ή 214 μονάδες στις 36.799, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,06% στις 4,793 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,33% στις 15.622 μονάδες. 

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Caterpillar (+5,5%) και JP Morgan (+4,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-3%) και Cisco Systems (-2,2%).

Στον τεχνολογικό δείκτη, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τίτλος της Tesla που υποχώρησε 4,1% μετά το «άλμα» 13% την Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Marketwatch, ο Dow Jones «έτρεξε» το καλύτερο «ράλι του Άη Βασίλη» (αναφέρεται στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις του προηγούμενου έτους και στις δύο πρώτες του επόμενου) από την περίοδο 2008-2009, σημειώνοντας άνοδο 2,5%. Το 2008-2009 στις συγκεκριμένες επτά συνεδριάσεις ο δείκτης είχε κερδίσει 6,3%.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει περαιτέρω ανοδική πορεία για τις μετοχές, παρά την ισχυρή πορεία μέχρι στιγμής», έγραψαν αναλυτές μετοχών της JPMorgan σε σημείωμα προς τους επενδυτές την Τρίτη. «Η νέα παραλλαγή αποδεικνύεται πιο ήπια από τις προηγούμενες» πρόσθεσαν.

Στο μεταξύ, πάνω από ένα εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με κορωνοϊό στις ΗΠΑ, τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέτρηση είναι σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων -περίπου 590.000- πριν από μόλις τέσσερις μέρες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο καθώς καταγράφηκε μείωση της ζήτησης για αγαθά, αλλά οι περιορισμοί στην προσφορά αρχίζουν να χαλαρώνουν και οι τιμές που καταβάλλουν τα εργοστάσια για εισροές σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2020.

Το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στις 58,7 μονάδες τον περασμένο μήνα από 61,1 τον Νοέμβριο. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον περασμένο Ιανουάριο.

Μια μέτρηση πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων υποδηλώνει επέκταση της μεταποίησης, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,9% της οικονομίας των ΗΠΑ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στις 60,1 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1,2% στα 76,99 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.814 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,66% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1286 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v