Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρενάκι του τρόμου στη Wall Street

Ολική ανατροπή στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σβήνει πτώση άνω των 1.000 μονάδων. Γύρισε θετικός ο Nasdaq μετά από απώλειες σχεδόν 4%. Στο 1,74% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τρενάκι του τρόμου στη Wall Street

Έντονες συγκινήσεις στη Wall Street με τους τρεις δείκτες να γυρίζουν σε θετικό έδαφος, μόλις δέκα λεπτά πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% ή 99 μονάδες στις 34.364, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 4,410 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,63% στις 13.855 μονάδες. Νωρίτερα ο Dow Jones είχε φτάσει να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Home Depot (+2,7%) και Travelers (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Visa (-3,4%) και Johnson & Johnson (-3%).

Στο μεταξύ, για άλλη μια συνεδρίαση, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα, στα μακροοικονομικά στοιχεία και στην επικείμενη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Στο εταιρικό μέτωπο, ανάμικτα μηνύματα αφήνουν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου, όπως αναφέρουν αναλυτές, Μπορεί πάνω από το 70% των εισηγμένων του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, ωστόσο απογοήτευσαν τα τρίμηνα ισχυρών εταιρειών, όπως της Goldman Sachs και του Netflix.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης Chicago Fed τον Δεκέμβριο υποχωρώντας σε αρνητικό έδαφος. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που μετράει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ διολίσθησε στις -0,15 μονάδες από 0,44 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ανάκαμψη του δείκτη στις 0,49 μονάδες.

Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών τον Ιανουάριο, καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού επιδείνωσε το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στο επίπεδο των 50,8 μονάδων τον Ιανουάριο από 57 τον Δεκέμβριο.Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2020.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά την Τρίτη. Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να δώσουν ενδείξεις για τις προθέσεις τους αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2022 (αριθμό αυξήσεων και χρόνο έναρξης).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 2,2% στα 83,31 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.841 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,74% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1322 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v