Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Περιορίζουν τις απώλειες οι δείκτς μετά την πτώση του Nasdaq με 4% και την είσοδο του S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης. Βουτιά 4,5% για Microsoft. Σε υψηλό δύο μηνών ο χρυσός. Υποχωρεί το αργό. Στο 1,72% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Στο «κόκκινο» η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά τη χειρότερη εβδομάδα του S&P 500 από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Οι δείκτες υποχωρούν πάνω από 1% αλλά κινούνται αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, καθώς ο Nasdaq έφτασε να βουτάει πάνω από 4% και οι Dow Jones και S&P 500 πάνω από 3%.

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 1,3% στις 33.796 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται 1,7% χαμηλότερα στις 13.566 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να βουτάει 4,3%. Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,5% στις 4.322 μονάδες και εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης.

Ο S&P 500 υποχώρησε 5,7% την περασμένη εβδομάδα και έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. Ο blue-chip Dow διολίσθησε 4,6%, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο του 2020.

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το sell-off στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq Composite, ο οποίος έκλεισε την εβδομάδα με βουτιά 7,6%, καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική εβδομαδιαία απώλειά του. Ο δείκτης βρίσκεται τώρα περισσότερο από 14% κάτω από το κλείσιμο ρεκόρ του Νοεμβρίου, πέφτοντας βαθύτερα σε περιοχή διόρθωσης.

O S&P 500 οδεύει για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2020 και τη χειρότερη επίδοση τον μήνα Ιανουάριο στην ιστορία. Ο Dow Jones, ο οποίος βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, οδεύει επίσης στη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2020.

Ο δείκτης «φόβου» VIX της CBOE εκτινάχτηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, υπερβαίνοντας τις 38 μονάδς.

Η εικόνα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων είναι ανάμεικτη. Ενώ περισσότερο από το 70% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν αναφέρει αποτελέσματα έχουν υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μερικές βασικές εταιρείες απογοήτευσαν τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και Netflix.

«Ενώ αρχικά η πτώση αποδιδόταν στις ανησυχίες για την απόσυρση νομισματικής τόνωσης την περασμένη εβδομάδα, προστέθηκε η απογοήτευση για τα κέρδη», δήλωσε ο Άνταμ Κρισαφούλι, ιδρυτής της Vital Knowledge. 

Οι επενδυτές αναμένουν μια σειρά από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων μεγάλων εταιρειών αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Tesla και Apple.

Η μετοχή της Microsoft καταγράφει πτώση 4,5% στα 281 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας,  ο δείκτης Chicago Fed διολίσθησε στις -0,15 μονάδες τον Δεκέμβριο από 0,44 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ανάκαμψη του δείκτη στις 0,49 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει την πτώση, σημειώνοντας απώλειες 2% στα 83,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σκαρφαλώνει 0,45% στα 1.840 δολάρια ανά ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,129 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,72%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v