Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο καναβάτσο το Facebook- Πτώση 3,7% για Nasdaq

Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με την τεχνολογία να πρωταγωνιστεί στις απώλειες. «Βουτιά» 26% για τη μετοχή του Facebook. Πέρασε πάνω από τα 90 δολ. το πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Στο 1,82% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Στο καναβάτσο το Facebook- Πτώση 3,7% για Nasdaq

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου του Facebook.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 26% καθώς πέρα από τα κατώτερα των αναμενόμενων κέρδη τριμήνου, η Meta (μητρική της Facebook) δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδά της για το πρώτο τρίμηνο να είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, λόγω «αυξανόμενου ανταγωνισμού».

Πρόκειται για τη χειρότερη μέρα για τη μετοχή από τότε που εισήχθη ο όμιλος μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Wall Street, το 2012, και η μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά σε όρους κεφαλαιοποίησης εισηγμένης που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ήταν πολλά αυτά που δεν άρεσαν στα αποτελέσματα της Meta, σημειώνει η Karen Finerman της Metropolitan Capital Advisors. «Όμως το χειρότερο των αποτελεσμάτων ήταν οι προοπτικές κερδοφορίας», πρόσθεσε.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,45% ή 518 μονάδες στις 35.111, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,44% στις 4,477 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,74% στις 13.878 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,8%) και Procter & Gamble (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Honeywell (-7,1%) και Salesforce.com (-5,3%).

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 22.000, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της Ομικρον.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις βούτηξαν στις 238.000 από 260.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 245.000.

Κλείνει ένας σκληρός Ιανουάριος, κατά τον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν την εργασία τους λόγω του αντίκτυπου της Covid-19. Με τα κρούσματα να μειώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι ότι η τάση θα αντιστραφεί.

Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στην Fed και στις επικείμενες αποφάσεις της για τα επιτόκια.

«Είναι ένα τρελό, ευμετάβλητο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο αναφορικά με την νομισματική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Tony Dwyer της Canaccord.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε πάνω από τα 90 δολ. για πρώτη φορά από το 2014 και συγκεκριμένα στα 90,27 δολ. σημειώνοντας άνοδο 2,3%. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.810 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,82% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% έναντι του ευρώ στο 1,1434 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v