Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Διαγραφουν τα κέρδη οι δείκτες, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Fed στο επίκεντρο. Απώλειες 7% για το αργό. Στο 2,1% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Πτώση πάνω από 1% για τον χρυσό.

Aρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν και ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας αλλά και την άνοδο ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,17% στις 32.880 μονάδες, ο Nasdaq βουτάει 1,8% στις 12.624 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,65% στις 4.176 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China Index, ο οποίος παρακολουθεί τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Wall Street, καταγράφει βουτιά 10%. 

Η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ενώ οι μάχες έχουν ενταθεί γύρω από το Κίεβο και οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις σε όλη τη χώρα, με μεγάλο αριθμό αμάχων να έχουν σκοτωθεί. 

«Οι πρόσφατες κινήσεις των τιμών σε μια σειρά εμπορευμάτων είναι ακραίες και εάν αυτές οι κινήσεις διαρκέσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η οικονομική ζημιά θα είναι σημαντική, αλλά εξακολουθούμε να μη θεωρούμε ως βασικό σενάριο την ύφεση και δεν βλέπουμε οι μετοχές να πέφτουν από τα τρέχοντα επίπεδα», ανέφερε σε σημείωμα αναλυτής της JP Morgan.

Εν τω μεταξύ, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη. Οι επενδυτές αναμένουν το ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας για τις νέες της προβλέψεις για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την οικονομία, δεδομένης της αβεβαιότητας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Αυτή τη στιγμή, η Fed αναμένεται να είναι προσεκτική όσον αφορά την πολιτική επιτοκίων το 2022, δεδομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λίντσεϊ Μπελ, επικεφαλής στρατηγικής αγορών και χρήματος της Ally. «Η σύγκρουση καθιστά πιο πολύπλοκη την ήδη δύσκολη δουλειά της Fed», πρόσθεσε.

 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 6,9% στα 101,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,25% στα 1.962 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,09 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάσσεται 10 μονάδες βάσης στο 2,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v