Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Περιορίζουν τις απώλειες οι δείκτες, με το βλεμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην ουκρανική κρίση. Διαγράφει τα κέρδη το αργό. Ενισχύεται το δολάριο. Στο 1,98% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Πάνω από τις $2.000 ο χρυσός.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν σημείωσαν καμία πρόοδο και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε σε υψηλά 40 ετών.

O Dow Jones σημειώνει πτώση 0,37% στις 33.163 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,77% χαμηλότερα στις 13.153 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,38% στις 4.261 μονάδες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός και την ασφαλή διέλευση των αμάχων που τράπηκαν σε φυγή.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχτηκε κατά 7,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σκαρφαλώνοντας σε νέο υψηλό 40 ετών. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από το 7,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 227.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, παραμένοντας επιφυλακτική σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται ενόψει της συνεδρίασης της Federal την επόμενη εβδομάδα, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Dow ενισχύθηκε πάνω από 650 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τη μεγάλη πτώση του αργού. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,6%, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020. Ο Nasdaq  κέρδισε 3,6% στην καλύτερη ημέρα του από τον Νοέμβριο του 2020.

«Είναι χαρακτηριστικό ενός περιβάλλοντος υψηλής μεταβλητότητας, όπου μπορείτε να έχετε απλώς ταλαντεύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε η Λιζ Αν Σόντερς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Charles Schwab. «Ένα ράλι ανακούφισης είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς τι συνέβη στις αγορές. Δεν με εκπλήσσει που βλέπω μια πολύ έντονη αντίθετη κίνηση», πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρεί 2% στα 106,3 δολάρια το βαρέλι, διαγράφοντας κέρδη 4%. Ο χρυσός κινείται 0,68% υψηλότερα, στις 2.001 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,103 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,98%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Amazon εκτινάχθηκε περισσότερο από 6%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για σπλιτ μετοχών 20 προς 1 και επαναγορά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v