Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η Wall Street με ώθηση από την τεχνολογία

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες με τον Nasdaq να ενισχύεται πάνω από 3%. Στο 2,9% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Πτώση πάνω από 1% για τον χρυσό. Κέρδη για το αργό. Βουτιά 9% για το Twitter. Νέα άνοδος για το δολάριο.

Ανακάμπτει η Wall Street με ώθηση από την τεχνολογία

Υψηλότερα κινούνται την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές, με τον S&P 500 να επιχειρεί να αποφύγει την είσοδο σε περιοχή «bear market».

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,38% στις 32.161 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 3,3% στις 11.756 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 2,1% στις 4.014 μονάδες.

Οι τρεις δείκτες ετοιμάζονται να κλείσουν την εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος παρά τα σημερινά ισχυρά κέρδη.

Η αγορά μετοχών βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων τους τελευταίους μήνες, με τον τομέα της τεχνολογίας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Την Πέμπτη, η Apple εισήλθε σε περιοχή «bear market», καθώς βρέθηκε πάνω από 20% χαμηλότερα από το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων. 

Τo sell off έχει διαγράψει μεγάλο μέρος των κερδών από το ράλι που ακολούθησε την κατάρρευση της αγοράς τον Μάρτιο του 2020.

Ένας από τους λόγους που οι μετοχές είναι στο «κόκκινο» τους τελευταίους μήνες είναι ο υψηλός πληθωρισμός και οι προσπάθειες της Fed να συγκρατήσει τις τιμές με την αύξηση των επιτοκίων. Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μια «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας, τονίζοντας ότι η μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού δεν θα είναι ανώδυνη. Υποστήριξε επίσης ότι η Fed θα έπρεπε τελικά να είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα. 

Στο ταμπλό, η μετοχή του Twitter βουτάει 9% στα 40 δολάρια, μετά την ανακοίνωση του Έλον Μασκ ότι το ντιλ για την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου μπαίνει προσωρινά στον «πάγο».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,7% στα 109,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει βουτιά 1,3% στα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,03 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται 5 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,91%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v