Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Έντονη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Επέστρεψε πάνω από το 3% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο. Κέρδη 4% για το αργό. Μικρή άνοδος για τον χρυσό. Βουτιά 20% για την Coinbase. Τρενάκι του τρόμου τα crypto.

Εναλλαγές προσήμων στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, με τον τεχνολογικό τομέα να δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα  στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε λιγότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών και την επαναφορά της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3%. 

O Dow Jones δολισθαίνει 0,37% στις 32.036 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 2,01%% στις 11.501 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,67% στις 3.971 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο. Τον Μάρτιο είχε πραγματοποιήσει άλμα 1,2%, το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2005.

Ωστόσο, οι τιμές της βενζίνης, στις οποίες οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του μηνιαίου πληθωρισμού, έχουν αρχίσει να κινούνται και πάλι ανοδικά.

Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 8,3%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια επιβράδυνση από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, αυτός είναι ο έβδομος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 6%. Τον Μάρτιο είχε εκτοξευτεί στο 8,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί 0,2% σε μηνιαία βάση και 8,1% σε ετήσια βάση.

«Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, αλλά όχι τόσο όσο αναμενόταν», δήλωσε αναλυτής της Bankrate. «Εξαιρώντας τη μείωση των τιμών της ενέργειας, οι αυξήσεις παραμένουν ευρέως διαδεδομένες. Με τον ετήσιο πληθωρισμό να πέφτει από το 8,5% στο 8,3%, μπορεί να είναι δελεαστικό να πούμε ότι έχουμε δει το "ταβάνι", αλλά έχουμε ξεγελαστεί και στο παρελθόν, όπως συνέβη τον περασμένο Αύγουστο».

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει άλμα 10 μονάδων βάσης, στο 3,02%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 4,4% στα 104,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,3% υψηλότερα στα 1.847 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,055 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coinbase βουτάει 20%, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων. 

Στο μέτωπο των κρυπτονομισμάτων, το bitcoin βούτηξε 8% κάτω από τα 30.000 δολάρια μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό αλλά επέστρεψε γρήγορα σε θετικό έδαφος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v