Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Ανοδος πάνω από 2% για τον Nasdaq μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση του πληθωρισμού από τα υψηλά 41 ετών. Στο 2,71% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά για το δολάριο έναντι του ευρώ. Κέρδη για τον χρυσό. Οριακές κινήσεις για το αργό.

Ράλι στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,3% στις 33.215 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,1% στις 12.747 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,5% στις 4.186 μονάδες. 

O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 8,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.Οι τιμές της ενέργειας διολίσθησαν 4,6% και της βενζίνης 7,7%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 5,9% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,2% και κατά 8,7% σε ετήσια βάση, ενώ για τον δομικό πληθωρισμό ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 6,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί κατά 9,1% σε ετήσια βάση, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 41 ετών.

«Η επιβράδυνση στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο είναι πιθανότατα μεγάλη ανακούφιση για τη Fed, ειδικά από τη στιγμή που η Fed επέμενε ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός, το οποίο ήταν εσφαλμένο. Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε υποχώρηση του πληθωρισμού, η Fed μπορεί να αρχίσει να κατεβάζει την ταχύτητα της νομισματικής σύσφιξης» τόνισε αναλυτής στο CNBC. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,78% στα 90,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,16% στα 1.815 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει βαριές απώλειες έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,031 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διολισθαίνει τρεις μονάδες βάσης στο 2,74%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tesla ενισχύεται 3,4% μετά την πώληση μετοχών της εταιρείας από τον Έλον Μασκ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v