Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Ανοδική αντίδραση στην αμερικανική αγορά με τους δείκτες να ανακάμπτουν από το αρχικό σοκ. Στο 3,77% αυξάνεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Υποχωρεί ο χρυσός. Βουτιά 4,5% για το αργό. Πτώση 3,5% για τη μετοχή της Salesforce.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές φαίνεται να ξεπερνούν το σοκ από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με τους δείκτες να βρίσκονται αρκετά υψηλότερα από τα ενδοσυνεδρακά χαμηλά.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,10% στις 33.583 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,01% υψηλότερα στις 11.184 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,22% στις 3.950 μονάδες.

Ο αξιωματούχος της Fed Τζέιμς Μπούλαρντ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια, λέγοντας ότι το επίπεδο θα πρέπει να είναι υψηλότερο για να εκπληρώσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας να είναι «επαρκώς περιοριστική», ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Ακόμη και κάτω από αυτές τις γενναιόδωρες υποθέσεις, το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται σε μια ζώνη που μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστική», δήλωσε ο Μπούλαρντ. «Για να επιτευχθεί ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο, το ποσοστό πολιτικής θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω».

Ο ίδιος παρουσίασε γραφήματα που δείχνουν ότι ένα αρκετά περιοριστικό επιτόκιο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 5% και 7%, αν και δεν διευκρίνισε στις παρατηρήσεις του ποιο επίπεδο επιτοκίων προτιμάει. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας,  οι ενάρξεις κατοικιών βούτηξαν 4,2% τον περασμένο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,425 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 2%. Οι νέες οικοδομικές άδειες διολίσθησαν 2,4% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,526 εκατ.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 222.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 12 Νοεμβρίου από 225.000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 228.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 4,5% στα 81,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,8% στα 1.760 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,033 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται 7 μονάδες βάσης στο 3,77%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Salesforce βουτάει 3,5% στα 149 δολάρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v