Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγή προσήμων στη Wall Street μετά τη Fed

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, μετά και τις απώλειες από το αρνητικό ξεκίνημα του 2023. Σε συνεχή διολίσθηση το αργό.

Εναλλαγή προσήμων στη Wall Street μετά τη Fed

Ο Dow Jones βούτηξε σε αρνητικό έδαφος μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed και οι Nasdaq και S&P 500 περιόρισαν τα κέρδη τους αλλά οι δείκτες ανέκτησαν γρήγορα τις απώλειες.

Ο Dow Jones ενισχύεται τώρα 0,3%, στις 33.242 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,75%, στις 3.851 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,71%, στις 10.458 μονάδες.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Fed τον Δεκέμβριο, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, δείχνουν ότι οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής παραμένουν προσηλωμένοι στον έλεγχο του πληθωρισμού και ότι ανησυχούν ότι η αγορά μπορεί να καταλήξει στη λανθασμένη εντύπωση ότι η αποδυναμώνεται η αποφασιστικτότητα τους στη μάχη κατά των υψηλών τιμών.

Στα εμπορεύματα, συνεχίζεται το άλμα του χρυσού (0,95%), όπως και η ελεύθερη πτώση του αργού πετρελαίου (-4,65%), καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές της ζήτησης.

Επίσης, σε κέρδη προσβλέπει η Tesla, που «τσιμπάει» ήδη 3,6%, έτοιμη για ανάκαμψη μετά την καταβαράθρωση της Τρίτης. Η Apple αντίστοιχα κερδίζει 1,26%, ενώ άλμα σημειώνουν και τα ADR των κινεζικών μετοχών, με την τεχνολογική Alibaba να οδηγεί την κούρσα.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης, ενώ το δολάριο υποχωρεί 0,6% έναντι του ευρώ, 0,7% έναντι της βρετανικής λίρας και 0,7% έναντι του γεν.

Το κλίμα βελτιώθηκε και από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία έπεσε περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως και οι τιμές των γερμανικών εισαγωγών, ανοίγοντας την όρεξη για ανάληψη κινδύνων.

Θετικά κινήθηκαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές. H Φρανκφούρτη ενισχύεται 2,1%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 2,3%, το Μιλάνο 1,7% και η Μαδρίτη 1,9%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει αύξηση 1,3%.

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν το 2023 με πτώση την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα επιτόκια, ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για ύφεση ανέτρεψαν τις ελπίδες ότι η Wall Street θα μπορούσε να ξεκινήσει το νέο έτος με θετικό πρόσημο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση εξακολουθούν να υφίστανται, εν μέσω ενδείξεων αποδυνάμωσης της δραστηριότητας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα.

Εν τω μεταξύ, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 49 τον Νοέμβριο, στη δεύτερη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

«Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να στοιχηματίζουμε σε μια στροφή της Fed φέτος, και αυτό θα καταστήσει δύσκολο το περιβάλλον για τις μετοχές», δήλωσε ο αναλυτής Ed Moya της Oanda.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v