Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed ψαλίδισε τα κέρδη στη Wall Street

Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι δείκτες σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα. Βουτιά 4,9% για το αργό πετρέλαιο. Σε υψηλό επτά μηνών σκαρφάλωσε ο χρυσός. Απώλειες 0,5% για το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 3,68% υποχώρησε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Η Fed ψαλίδισε τα κέρδη στη Wall Street

Με εναλλαγές προσήμων κινήθηκε η αμερικανική αγορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση και στη συνέχεια τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed άσκησαν καθοδικές πιέσεις και ενώ στο ενδιάμεσο ο S&P 500 είχε φτάσει να ενισχύεται πάνω από 1%. 

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 33.269 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,69% υψηλότερα στις 10.458 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 3.852 μονάδες. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής παραμένουν προσηλωμένοι στον έλεγχο του πληθωρισμού και ότι ανησυχούν ότι η αγορά μπορεί να καταλήξει στη λανθασμένη εντύπωση ότι η αποδυναμώνεται η αποφασιστικτότητα τους στη μάχη κατά των υψηλών τιμών.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν επίσης ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, η κεντρική τράπεζα χρειάζεται τώρα να ισορροπήσει τη μάχη κατά της ανόδου των τιμών με τα ρίσκα μιας υπερβολικής επιβράδυνσης της οικονομίας και του ενδεχόμενου να επιβαρύνει περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση γενικότερα παρατήρησαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρι τα εισερχόμενα στοιχεία να δημιουργούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική τροχιά προς το 2%, το οποίο αναμένεται να χρειαστεί κάποιο χρόνο» σημειώνεται στα πρακτικά. «Δεδομένου του επίμονου και απαράδεκτα υψηλού επίπεδου του πληθωρισμού, αρκετοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι η ιστορική εμπορεία προειδοποιεί ενάντια στην πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» επισημαίνεται.

«Κάθε φορά που η Fed στέλνει σήμα για υψηλότερα επιτόκια έχουμε selloff. Η αγορά αυτή θέλει να πάει υψηλότερα αλλά πρέπει να έχει καλά νέα σε κάποιο σημείο. Οι επενδυτές κοιτούν το μέλλον και αγνοούν το παρόν» τόνισε ο Τζέικ Ντόλαρχαϊντ, CEO της Longbow Asset Management.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 49 τον Νοέμβριο, στη δεύτερη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός συνέχισε να κινείται ανοδικά (0,7%) σκαρφαλώνοντας στο υψηλό επτά μηνών των 1.860 δολαρίων,  ενώ το αργό πετρέλαιο βούτηξε 4,9% στα 73 δολάρια το βαρέλι. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,68%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε 0,5% έναντι του ευρώ, 0,7% έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε 1,1% έναντι του γεν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v