Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Χαμηλές πτήσεις μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας και νέο σινιάλο Πάουελ ότι ο αγώνας των επιτοκίων ενάντια στον πληθωρισμό θα είναι μακρύς. Ήπιες απώλειες, ενώ ο Dow Jones προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Βουτιά 4% για την Tesla.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Πτωτικά ξεκίνησαν οι μετοχές στη Wall Street, μετά μάλιστα από δύο συνεχείς συνεδριάσεις με αρνητικά πρόσημα, εν μέσω ειδήσεων για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στo πλαίσιο της προσπάθειας διαρκείας να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, στην πορεία της συνεδρίασης κυριάρχησαν εξισορροπητικές τάσεις, προς αναζήτηση κατεύθυνσης.

Οι επενδυτές κρατούν το πόδι τους στο φρένο μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, σταθμίζοντας τα σημερινά σχόλια του προέδρου της Fed Tζερόμ Πάουελ ότι ο δρόμος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι μακρύς ακόμα. «Υπήρξε μια κάποια πρόοδος από τα μέσα του προηγούμενου έτους», είπε, «αλλά είναι αργή».

Ο Dow Jones «τσιμπά» 0,02% στις 34.059 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,17% στις 4.381 μονάδες και o Nasdaq σημειώνει πτώση 0,72% στις 13.568 μονάδες.

Σινιάλο για πτώση έκανε και ο γίγαντας των μεταφορών FedEx, που βουτά 3% αφού ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο. Στον τεχνολογικό δείκτη, σημαντικές απώλειες -4,39% καταγράφει η Tesla.

Ανοδική τροχιά ακολουθούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Το 10ετές σκαρφαλώνει στο 3,72%. Το διετές, πιο ευαίσθητο στα επιτόκια, αυξάνεται στο 4,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού σημειώνει άνοδο 1,90% στα 72,54 δολ. το βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχωρεί οριακά 0,02% στα 1.947 δολ. η ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,60% υπέρ του ευρώ, στο 1,0985 δολ. Απώλειες σημειώνει, επίσης, και έναντι του γεν και της στερλίνας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Μάρτιο. Χθες Τρίτη, όμως, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης, μετά και την αργία της Δευτέρας στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες και χρειάζονται καταλύτη, σύμφωνα με τον Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της LPL Financial. Πράγματι, την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022 και σημείωσε την πέμπτη διαδοχική θετική του εβδομάδα.

«Με τον S&P 500 και τον Nasdaq να κινούνται υψηλά και να ξεπερνούν τα βασικά επίπεδα αντίστασης υποστηριζόμενοι από ισχυρότερο όγκο και ευρύτερη συμμετοχή, οι αγορές έφτασαν σε βραχυπρόθεσμα επίπεδα υπεραγοράς την Παρασκευή», είπε.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού. Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη δύο αυξητικές κινήσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v