Wall Street: Φλερτάρει με ιστορικό ανοδικό σερί ο Dow Jones

Αν πετύχει το «14 στα 14» θα σπάσει το ρεκόρ του 1897, ξαναγράφοντας τα βιβλία ιστορίας. Θετική ώθηση στους δείκτες, με μοχλό το αυξημένο ΑΕΠ και την ισχυρή κερδοφορία της Meta Platforms. Ενισχύεται το δολάριο.

Wall Street: Φλερτάρει με ιστορικό ανοδικό σερί ο Dow Jones

Σε θετικό έδαφος ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, συνεχίζοντας ένα σερί κερδών 13 ημερών που δεν έχει επαναληφθεί από το 1987, και ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,31% στις 35.630 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,46% στις 14.333 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,86% στις 4.606 μονάδες, στον απόηχο και της ισχυρής κερδοφορίας που ανακοίνωσε η Meta, μεταξύ άλλων εταιρειών.

Εάν κλείσει και σήμερα υψηλότερα, ο Dow θα μπορούσε να γράψει ιστορία. Ένα σερί 14 ημερών κερδοφορίας για τον δείκτη δεν έχει καταγραφεί μετά τον Ιούνιο του... 1897. Σημειώνεται ότι ο δείκτης δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1896.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 2,4% το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο 2%. Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1,6%, με την αμερικανική οικονομία να εμφανίζει ανθεκτικότητα παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, ενώ οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 221.000 την προηγούμενη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο. 

Οι μετοχές της Meta Platforms σημειώνουν άνοδο άνω του 9% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και το ισχυρό guidance. Τα στοιχεία της εταιρείας ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη των εσόδων από διαφημίσεις.

Οι μετοχές της McDonald's σημειώνουν άνοδο περίπου 2% μετά την πτώση των κερδών, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης των πωλήσεων στην Κίνα.

Οι μετοχές συνεχίζουν την ανοδική τους δυναμική σε μια εβδομάδα που περιλαμβάνει αποτελέσματα κερδοφορίας εταιρειών Big Tech, καθώς και αύξηση επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας από τη Fed. Την Τετάρτη, οι παρατηρήσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ άφησαν να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, μετά τη νέα δέσμη δεδομένων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

«Τα πολύ υψηλά ποσοστά που τρόμαξαν κι εμένα και την αγορά νωρίτερα μέσα στη χρονιά δεν φαίνεται να έχουν τόσο αρνητική επίδραση όσο φοβόμουν», είπε ο Jeremy Siegel του Wharton School στο «Squawk Box» του CNBC. «Σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο Πάουελ λέει τώρα ότι θα εξετάσει και τις δύο πλευρές της εξίσωσης, νομίζω ότι είναι πολύ θετικό για τις αγορές».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κερδίζει 0,95% στα 79,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,7% στα 1.955 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,101 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει άνοδο 4 μονάδων βάσης στο 3,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v