Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 5,8% για τον Nasdaq τον Σεπτέμβριο

Μικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Βαριές απώλειες και για τους τρεις δείκτες τον Σεπτέμβριο. Στο 4,56% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

«Βουτιά» 5,8% για τον Nasdaq τον Σεπτέμβριο

Η μέτρηση του πληθωρισμού και το πιθανό «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Κυριακή, βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Wall Street.

Ειδικότερα, υψηλότερα κινήθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αλλά η ετήσια άνοδος του δομικού δείκτη ήταν μικρότερη σε σχέση με τον Ιούλιο.

O δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, έναντι ανόδου 3,4% τον Ιούλιο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 3,9% σε ετήσια βάση από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3,9%.

Στο μεταξύ, οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψαν νομοσχέδιο που πρότεινε ο ηγέτης τους για την προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, καθιστώντας βέβαιο ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κλείσουν εν μέρει από την Κυριακή, μεταδίδει το Reuters.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,47% ή 158 μονάδες στις 33.507, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,27% στις 4.288 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 13.219 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+6,5%) και Walgreens Boots (+5,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-2,7%) και Walmart (-1,6%).

O Dow Jones σημείωσε πτώση 3,5% τον Σεπτέμβριο και απώλειες 2,6% στο τρίμηνο. Αντίστοιχα, ο S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα 4,9% τον Σεπτέμβριο και  3,8% το τρίμηνο. Τέλος ο Nasdaq κατέγραψε μηνιαίες απώλειες  5,8%.

Επιστρέφοντας στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά στο τέλος Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ σε σχέση με τις αρχές του μήνα αλλά υποχώρησε σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 68,1 μονάδες από 67,7 νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τον Αύγουστο βρισκόταν στο 69,5.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με το 10ετές υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο 4,56% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 5,05%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 1% στα 90,79 δολ. και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9% στα 1.862 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0574 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v