Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη υποδέχθηκε τον Νοέμβριο η Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να επιστρέφει πάνω από τις 13.000 μονάδες. Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η Fed. Κάτω από το 5% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Με κέρδη υποδέχθηκε τον Νοέμβριο η Wall Street

Κέρδη στη Wall Street μετά την αναμενόμενη απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στην οποία η Fed αποφάσισε να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά, μετά από 11 διαδοχικές αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αυξήσεων το 2023.

«Η Fed παραμένει προσηλωμένη στη διπλή εντολή της για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και την επίτευξη πλήρους απασχόλησης», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της Fed παραμένει περιοριστική, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων που έχουν γίνει από τον Μάρτιο του 2022.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκούντως περιοριστική.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,67% ή 221 μονάδες στις 33.274, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 4.237 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,64% στις 13.061 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,6%) και Microsoft (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2%) και Nike (-1,9%).

Αντίστοιχα, «βουτιά» 46% πραγματοποίησε η μετοχή της WeWork, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η εταιρεία ενοικίασης χώρων γραφείου θα υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 46,7 μονάδες τον περασμένο μήνα από 49 τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μείνει αμετάβλητος στις 49 μονάδες.

Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 5ο μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου της μεταποίησης.

Παράλληλα, μέτρια άνοδο σημείωσαν οι θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ενώ δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σε ένα πιθανό σημάδι ότι η εικόνα της απασχόλησης θα μπορούσε να επιβαρύνεται, ανέφερε η ADP την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ενημέρωσε ότι οι εταιρείες πρόσθεσαν 113.000 εργαζομένους τον Οκτώβριο. Είναι περισσότεροι από τους 89.000 που είχαν προστεθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 130.000.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,77% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,97%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,7% στα 80,44 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.987 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0571 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v