Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στη Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες με τον Nasdaq να υποχωρεί πάνω από 2%. Στο 4,26% εκτινάχτηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Κέρδη για το αργό. Νέα πτώση για τον χρυσό. Ράλι για το δολάριο.

Βουτιά στη Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, μετά τη χειρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση για τον πληθωρισμό, που οδήγησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων και προκάλεσε αμφιβολίες για το αν η Fed θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια φέτος. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,9% στις 38.053 μονάδες, ο Nasdaq βουτάει 2,3% στις 15.574 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,96% στις 4.923 μονάδες.

Τη Δευτέρα, οι δείκτες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. O Dow Jones έκλεισε σε επίπεδο-ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 σημείωσε μικρή πτώση, όπως και ο Nasdaq. 

O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,3% σε μηνιαία βάση έναντι ανόδου 3,4% και 0,2% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 2,9% και 0,2% αντίστοιχα.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο όσο και τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 3,7% και 0,3% αντίστοιχα.

«Η υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή μπορεί να οδηγήσει τη Fed να καθυστερήσει τις μειώσεις επιτοκίων για μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο, τους μήνες που αναμένει τώρα η αγορά να αρχίσουν οι μειώσεις. Η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι αναμένεται και να οδηγήσει σε αυξημένα επιτόκια για πιο παρατεταμένο διάστημα», δήλωσε αναλυτής της Regan Capital στο Bloomberg. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 0,7% στα 77,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,8% στα 2.015 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν, του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,071 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου εκτινάσσεται 11 μονάδες βάσης, στο 4,26%. 

Στο ταμπλό, οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, όπως της Nvidia, της Microsoft και της Amazon, υποχωρούν πάνω από 1%. 

Άλμα 10% πραγματοποιεί η μετοχή της JetBlue Airways, μετά την ανακοίνωση του Καρλ Άικαν ότι απέκτησε μερίδιο 10% στην αεροπορική εταιρεία. 

Βουτιά 6% σημειώνει η μετοχή της Hasbro, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου τα οποία ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v