Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές απώλειες στη Wall Street μετά το ράλι και ενόψει Πάσχα

Εκοψε ταχύτητα το αμερικανικό χρηματιστήριο, απολαμβάνοντας τα πρότερα κέρδη και αναμένοντας τις αργίες του καθολικού Πάσχα. Το βλέμμα παραμένει στη Fed και κινητήριος μοχλός οι μετοχές τεχνολογίας. Άνοδος σε πετρέλαιο και χρυσό.

Διορθωτικές απώλειες στη Wall Street μετά το ράλι και ενόψει Πάσχα

Διολίσθηση κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, στο άνοιγμα μιας βραχύτερης χρηματιστηριακής εβδομάδας ενόψει καθολικού Πάσχα, και σε μια ανάσα των αγορών από το ράλι που έφερε εκ νέου τη Wall Street σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,41% στις 39.313 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,31% στις 5.218 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,27% στις 16.384 μονάδες.

Η μετοχή της Intel αποτέλεσε το βαρίδι ρίχνοντας χαμηλότερα την αγορά. Η εταιρεία ημιαγωγών υποχώρησε 1,7% μετά την πληροφορία ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στην Κίνα θα μπλοκάρουν τα τσιπ της σε κυβερνητικούς διακομιστές και υπολογιστές.

Επίσης, η United Airlines υποχώρησε 4% αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας δήλωσε ότι θα εντείνει τον έλεγχο στην αεροπορική εταιρεία μετά από σειρά ατυχών περιστατικών που αφορούν θέματα ασφαλείας.

Από την άλλη, η μετοχή της Boeing σημείωσε άνοδο 1,3% μετά την ανακοίνωση ευρείας αλλαγής εταιρικής ηγεσίας, εν μέσω μιας περιόδου αυξημένων ελέγχων και πληγμάτων στη φήμη της σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών της.

Η αγορά οδεύει προς τον πέμπτο συνεχή μήνα κερδών, με τους βασικούς δείκτες σε τροχιά υψηλών όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα. Ο S&P 500 σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο περίπου 2,3%, ενώ ο Dow κέρδισε λίγο λιγότερο από το +2%, στην καλύτερη εβδομάδα του από τον Δεκέμβριο, πλησιάζοντας το επίπεδο των 40.000 μονάδων. Ο Nasdaq, εν τω μεταξύ, έκανε άλμα περίπου 2,9%.

Αυτά τα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από τα τελευταία σχόλια της Fed που διατήρησαν το χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων για φέτος, καθώς και από τον συνεχή επενδυτικό ενθουσιασμό για τις μετοχές τεχνολογίας που απορρέει από τις προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη. Το συνολικό επενδυτικό κλίμα παραμένει πάνω από τον ιστορικό του μέσο όρο, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα (American Association of Individual Investors Sentiment Survey), αντανακλώντας την επίμονη αισιοδοξία της αγοράς. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές φοβούνται τον πιθανό αντίκτυπο από ένα υπερβολικά παρατεταμένο ράλι όπως και από τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μακρό χρονικό διάστημα.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα αποκτήσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού από τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης του Φεβρουαρίου, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή το πρωί. Η αντίδραση της αγοράς θα καθοριστεί την επόμενη Δευτέρα με δεδομένη την αργία της Μεγάλης Παρασκευής.

Παράλληλα, οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκαν κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,25%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,7% στα 82,03 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,57% στα 2.172 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,27% έναντι του ευρώ, στο 1,0839 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v