Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones χάνει 700 μονάδες. «Βουτιά» 9,1% για την Walmart. Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων. Πάνω από τα 93 δολ. το Brent. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Πτώση στη Wall Street μετά την νέα άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να υπερδιπλασιάσεις τις επαναγορές μακροπρόθεσμου χρέους φαίνεται να μην καθησυχάζει τις αγορές.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,31% ή 700 μονάδες στις 52.762, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,86% στις 7.641 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1% στις 26.067 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (+1%) και Walt Disney (+0,9%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-9,1%) και Home Depot (-3%).

Η μετοχή της Walmart «βούλιαξε» 9,1% καθώς οι πωλήσεις και οι προβλέψεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη γ’ τριμήνου και έτους ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,70% και το 30ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 5,25%. Αντίστοιχα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 4,19%.

«Εξακολουθώ να είμαι απαισιόδοξος. Νομίζω ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται για διάφορους λόγους. Στην περίπτωση των ΗΠΑ είναι το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα βελτιωθεί. Επιπλέον οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Wells Fargo, Michael Schumacher.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 40 τρισ. δολάρια, προκαλώντας νέες προειδοποιήσεις ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για δημοσιονομική κρίση, καθώς οι διογκούμενες δαπάνες για τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και οι πληρωμές τόκων υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα, τα οποία περιορίζονται από τις φορολογικές περικοπές.

Στο μεταξύ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, παραμένοντας κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε μια ένδειξη ότι στην αμερικανική αγορά εργασίας οι απολύσεις είναι περιορισμένες όπως τονίζει το Bloomberg.

Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 6.000, στις 206.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν κατά μέσο όρο 210.000 αιτήσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 2,4% στα 93,80 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 2,7% στα 88,15 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 4.578 δολ./oz.

Την άνοδο στις τιμές πετρελαίου προκάλεσαν οι νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή αυτού που χαρακτήρισε «οικονομική D-Day» κατά του Ιράν, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απογοήτευσή του από την άρνηση της χώρας να συνθηκολογήσει, παρά τις επί εβδομάδες στρατιωτικές επιθέσεις και τον αμερικανικό αποκλεισμό που έχει περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1%, έναντι του ευρώ στο 1,1674 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο