Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο, FED "γκρέμισαν" τη Wall

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Wall ύστερα από το ρεκόρ του αργού και τις ανησυχίες των μελών της FED για την πορεία του πληθωρισμού. Σπάει τα κοντέρ το αργό, στα 133$. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Με ισχυρότατες απώλειες έκλεισε η Wall ύστερα από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πετρελαίου αλλά και τις ανησυχίες των μελών της FED για την πορεία του πληθωρισμού. Μικτά πρόσημα σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Τα μέλη της FED εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία του πληθωρισμού, αναθεωρώντας υψηλότερα τις εκτιμήσεις για το 2008, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED, που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου. 

Παράλληλα εμφανίστηκαν επιφυλακτικά σε μια νέα μείωση των επιτοκίων,

Αρνητικότατα επέδρασαν στη σημερινή συνεδρίαση και τα συνεχή ρεκόρ που κατέγραψε η τιμή του αργού που έκλεισε τελικώς σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 133,1 δολάρια ανά βαρέλι. Ως αιτία για τη νέα άνοδο «προτάσσεται» από τους αναλυτές η απροσδόκητη υποχώρηση των στρατηγικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος.

Πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με τη Lehman Brothers να ξεχωρίζει (-4,4%) ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες διαγραφές.

Σε πτωτικό κανάλι και η Hewlett – Packard η οποία παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια για την «ενοποίηση» της εξαγορασθείσας EDS.

Αντίθετα μικρά κέρδη σημείωσαν οι Exxon Mobil και Chevron εξαιτίας της ενίσχυσης των πετρελαϊκών τιμών.

Λίγο πριν το κλείσιμο είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE περισσότερο από 1 δισ. μετοχές, ενώ στο Nasdaq άνω των 1,7 δισ. τίτλοι. Οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραφαν ήπιες απώλειες οι οποίες διευρύνθηκαν λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της FED.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.601 μονάδες με πτώση 1,77%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,77%, στις 2.448 μονάδες. Απώλειες 1,61% για τον S&P, στις 1.390 μονάδες.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,04%, στα 14,25 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε απώλειες 3,81%, στα 10,34 δολάρια. Κέρδη 0,38% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 43,98 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,1%, στις 6.198 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,57%, στις 5.027 μονάδες. Απώλειες 1,09% για τον DAX 30, στις 7.040 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v