Ισχυρότατες πιέσεις στην Wall Street

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Wall Street μετά το ράλι της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Wall Street μετά το ράλι της προηγούμενης Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ειδικότερα, το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά προβληματικών παγίων αμερικανικών τραπεζών συνολικού ύψους 700 δισ. δολαρίων δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους επενδυτές, καθώς εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει σημαντικά την αμερικανική οικονομία.

Ήδη μετά την ανακοίνωση του σχεδίου το δολάριο υφίσταται ισχυρές πιέσεις, ενώ η διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος ωθεί σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως του πετρελαίου, το οποίο αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 3,45 δολάρια και διαμορφώνεται στα 108 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι, μετά το ράλι της προηγούμενης Παρασκευής, οι βασικοί δείκτες επέστραψαν και πάλι σήμερα σε πτωτική τροχιά. Ειδικότερα, ο Dow Jones κινείται 251 μονάδες χαμηλότερα και διαμορφώνεται στις 11.137,79 μονάδες, με απώλειες 2,20%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,63% και βρίσκεται στις 2.214,13 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,48%, στις 1.223,96 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τίτλος της Morgan Stanley, ο οποίος ενισχύεται κατά 6% περίπου μετά την ανακοίνωση της ιαπωνικής Mitsubishi UFJ ότι προχωρά στην εξαγορά ποσοστού έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της αμερικανικής τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley αλλά και η Goldman Sachs βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς μετατρέπονται σε εταιρίες holding και τίθενται υπό τον έλεγχο της Federal Reserve.

Ισχυρά κέρδη καταγράφει και ο τίτλος της Microsoft, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα προβεί στην επαναγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας έως 40 δισ. δολαρίων μέχρι το 2013, αλλά και ότι θα αυξήσει το μέρισμα που θα διανείμει κατά 18%.

Στον αντίποδα, απώλειες εμφανίζει ο τίτλος της Ambac, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχεται και η μετοχή της American Express, για τον τίτλο της οποία έχει προσωρινά απαγορευτεί το short selling.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, καθώς η άνοδος της πετρελαϊκής τιμής αναζωπύρωσε τους φόβους για τις επιπτώσεις στην εταιρική κερδοφορία.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.236,26 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,41%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 6.107,75 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,32%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 2,34%, στις 4.223,51 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v