Οι διεθνείς "αρκούδες" υπερισχύουν στη Wall

Με την Πορτογαλία και την Ισπανία να ακολουθούν την Ελλάδα με άνοδο των spreads και την S&P να χτυπάει καμπανάκι για τις βρετανικές τράπεζες, οι διεθνείς «αρκούδες» υπερισχύουν και ωθούν τη Wall αισθητά χαμηλότερα.

Αδυνατεί για άλλη μια συνεδρίαση η Wall Street να κρατήσει τα κέρδη που σημείωσε στο άνοιγμα, καθώς μια σειρά παράγοντες στους οποίους πρωτοστατεί πλέον το ελληνικό αξιόχρεο, επιτείνουν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street άνοιξαν σταθεροποιητικά, με επίδραση από τα «χλιαρά» στατιστικά δεδομένα και τα μικτά εταιρικά κέρδη.

Γρήγορα όμως, επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις επενδυτικές ανησυχίες ότι η Αθήνα δεν θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, ανησυχίες που προκαλούν ευρεία υπαναχώρηση στα ριψοκίνδυνα επενδυτικά ενεργητικά.

Με την Πορτογαλία και την Ισπανία να ακολουθούν την Ελλάδα με μεγάλη άνοδο των spreads ομολόγων και την S&P να εκδίδει προειδοποίηση για το βρετανικό τραπεζικό σύστημα, οι διεθνείς «αρκούδες» υπερίσχυσαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,35% στις 10.098 μονάδες, ο S&P 1,45% στις 1.081 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 2,25% στις 2.171 μονάδες.

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν με θετικά πρόσημα στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, αλλά το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street και το «καμπανάκι» της S&P στις βρετανικές τράπεζες, ώθησαν τους δείκτες χαμηλότερα. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,37% χαμηλότερα, ο DAX 1,82%, ενώ ο CAC 1,89%.

Τα αερικανικά στατιστικά μεγέθη της ημέρας είχαν μικτή επίδραση. Ο αριθμός των νέων ανέργων μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά λιγότερο απ’όσο περίμεναν οι αναλυτές, ενώ οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν αλλά και πάλι λιγότερο απ’όσο αναμενόταν.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της Γερουσίας για τον επαναδιορισμό του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke, που ίσως ληφθεί σήμερα. Εκτιμάται ότι το σώμα θα υπερψηφίσει την δεύτερη θητεία, αλλά οι αμφιβολίες συντηρούν την μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Ford Motor ενισχύεται 1,99% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ η Nokia στην Ευρώπη εκτινάχθηκε έως 10%.

Η Eastman Kodak επίσης αποκομίζει κέρδη, ενώ στον αντίποδα η Qualcomm και η Motorola αντιδρούν με πτώση στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους.

Μετά την ολοκληρωση της συνεδρίασης, ανακοινώνουν αποτελέσματα η Microsoft και η Amazon.com.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v