Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βακάκης: Εξαντλούνται οι καταναλωτές, πρέπει να πέσουν οι τιμές

Για πιθανή μείωση περιθωρίου κέρδους το 2023 έκανε λόγο ο CEO της Jumbo. Οι ανατιμήσεις τόνωσαν τα έσοδα του 2022, τόνισε. Συγκρατημένες εκτιμήσεις για φέτος.

Βακάκης: Εξαντλούνται οι καταναλωτές, πρέπει να πέσουν οι τιμές
Ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo Απ. Βακάκης

Διατεθειμένη να μειώσει το περιθώριο κέρδους το 2023 κατά 200 μ.β. (στο 54%) εμφανίστηκε η διοίκηση της Jumbo κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα μεγέθη 2022 και τις προβλέψεις του 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Α. Βακάκης ανάφερε πως το 2022 η ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων προήλθε κυρίως από ανατιμήσεις – δεδομένου ότι ο όμιλος δεν μπορούσε υγιώς να απορροφήσει τις υπερβολικές αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος του, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να συμπιέσει το μικτό του περιθώριο κέρδους. Ο ίδιος ωστόσο εκτίμησε πως το 2023- παρά τις θετικές ενδείξεις των πρώτων μηνών της χρήσης- το επίπεδο τιμών δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμο, καθώς το καταναλωτικό εισόδημα συνεχίζει να πλήττεται. Στο πλαίσιο αυτό, ανάφερε πως ίσως χρειαστεί επιθετικότερη πολιτική τιμών, ώστε να συγκρατήσει μερίδια.

Δεδομένου, ότι οι πωλήσεις του α’ τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 33% σε ενοποιημένη βάση, ο κ. Βακάκης ρωτήθηκε γιατί διατηρεί συντηρητικό guidance για ολόκληρη τη χρήση (αύξηση πωλήσεων 15%, κέρδη 270-275 εκατ.ευρώ). Ο ίδιος ανάφερε πως αν χρειαστεί θα γίνουν αναθεωρήσεις της παραπάνω πρόβλεψης, και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να εμφανίζει συντηρητικό budget, ακόμη κι αν διαψευστεί από την πραγματική επιχειρησιακή απόδοση. Επανέλαβε δε πως η τρέχουσα συγκυρία δεν είναι ανέφελη και πως θα πρέπει να συμπεριλάβει στην οικονομική καθοδήγηση, το αίσθημα κινδύνου.

Υποστήριξε πως οι ακραίες πληθωριστικές πιέσεις θα πρέπει να υποχωρήσουν, με ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα να διορθώνει τιμές, καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια των καταναλωτών, και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση οι διορθώσεις τιμών θα περάσουν και στο ράφι της Jumbo, καθώς η τιμή παραμένει ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Αναφερόμενος στην πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ.ευρώ (λήξης 2026), πρόσθεσε ότι δεν θα το υποκαταστήσει με νέα έκδοση.

Στο επίπεδο των επεκτάσεων, η εταιρεία θα προχωρήσει στην προσθήκη ενός νέου καταστήματος στη Βουλγαρία (μισθωμένο), ενός ιδιόκτητου καταστήματος στη Ρουμανία αλλά και στο λανσάρισμα του e-shop της εταιρείας στη Ρουμανία. Όσον αφορά το νέο υπερ-καταστήμα στην Κύπρο, αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του 2023 ή κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024.

Μετά τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος (μέσω συνεργασίας Franchise) στο Ισραήλ, o κ. Βακάκης ανάφερε πως παρά την πρόθεση για άμεση επέκταση δικτύου, η πιλοτική λειτουργία του πρώτου σημείου ανέδειξε προβλήματα «επιτυχίας», και ως εκ τούτου απαιτείται χρόνος επίλυσης των προβλημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v