Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBRD: Τρία κλειδιά για την οικονομία της Κύπρου το 2019

Η EBRD σημειώνει ότι η σημαντική οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται. Η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 ήταν 4,2% και το επίπεδο της οικονομικής παραγωγής έφτασε σχεδόν στο προ της κρίσης επίπεδο.

EBRD: Τρία κλειδιά για την οικονομία της Κύπρου το 2019

Στις τρεις βασικές προτεραιότητες της Κύπρου για το 2019 αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεση της με τίτλο «Transition Report 2018-2019».

Πρώτον, σημειώνεται ότι απαιτείται μια νέα ώθηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η κυβέρνηση αναπτύσσει μια νέα στρατηγική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να βοηθήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά είναι απαραίτητη μια σταθερή δέσμευση για την εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού δασμολογικού καθεστώτος και στήριξη δημοπρασιών ανανεώσιμης ενέργειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα», αναφέρεται.

Δεύτερον, απαιτούνται αυξημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει εξαιρετικά ψηλό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η πρόσφατη πρόοδος στην αναδιάρθρωση εταιρειών και τραπεζών και στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ενθαρρυντική και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω», τονίζεται.

Τρίτον, επισημαίνεται ότι απαιτούνται στοχοθετημένες μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Οι αρχές πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς όπως η επιβολή και η αδειοδότηση των συμβάσεων, όπου η Κύπρος συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες της ΕΕ», αναφέρεται.

Η EBRD σημειώνει ότι η σημαντική οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται. Η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 ήταν 4,2% και το επίπεδο της οικονομικής παραγωγής έφτασε σχεδόν στο προ της κρίσης επίπεδο. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν ισχυρές και η κυβέρνηση κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Αναφέρεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ η ελευθέρωση του ενεργειακού τομέα έχει καθυστερήσει.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση για πώληση ενός πλειοψηφικού μεριδίου της κρατικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, αν και αυτή ήταν μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης», επισημαίνεται.

Η EBRD αναφέρεται και στην εκκαθάριση της ΣΚΤ. Το υγιές μέρος αγοράστηκε από την Ελληνική Τράπεζα, ενώ το κράτος θα απορροφήσει τα υπόλοιπα τμήματα της τράπεζας.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν ισχυρές. Για το δεύτερο συνεχές έτος, η κυβέρνηση έφθασε το 2017 σε συνολικό πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή ανάκαμψη της συλλογής εσόδων εξαιτίας της ισχυρότερης από την αναμενόμενη αύξησης του ΑΕΠ.

«Αυτές οι θετικές τάσεις συνέβαλαν στη μείωση του γενικού δημόσιου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2017, αν και ο δείκτης αυξήθηκε και πάλι το 2018 λόγω της εφάπαξ αναδιάρθρωσης της ΣΚΤ. Αυτό αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση πάνω από το 15% του ΑΕΠ, θέτοντας πίσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του χρέους. Ωστόσο, η κίνηση αναμένεται να μειώσει σημαντικά τους συστημικούς κινδύνους στον τραπεζικό τομέα», τονίζεται.

Η EBRD εκτιμά ότι η έντονη ανάπτυξη θα συνεχιστεί με περαιτέρω δημοσιονομικά πλεονάσματα. Για το 2018 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 3,9% και το 2019 3,5%.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v