Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Άμεση αποδέσμευση κονδυλίων Εστία ζητά η κυβέρνηση

Σε σχετική επιστολή του υπουργείου οικονομικών ζητείται η αποδέσμευση των €33 εκ. που αφορά στην καταβολή κρατικής χορηγίας προς τους δικαιούχους του σχεδίου Εστία για το 2019, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη της εφαρμογής του, όπως σημειώνεται.

Κύπρος: Άμεση αποδέσμευση κονδυλίων Εστία ζητά η κυβέρνηση

Την επείγουσα αποδέσμευση των κονδυλίων που δέσμευσε η βουλή για το σχέδιο Εστία ζητά η κυβέρνηση, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στη βουλή, παρά το ότι η χορηγία στους κακούς δανειολήπτες θα δοθεί στο τέλος του έτους.

Μετά τις αναφορές του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, το αίτημα για αποδέσμευση των πιστώσεων για το σχέδιο Εστία έχει κατατεθεί και επισήμως, μαζί με άλλα αιτήματα αποδεσμεύσεων, ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται κατεπείγοντα.

Η βιασύνη του υπουργείου ενδεχομένως να σχετίζεται με τις εποπτικές πιέσεις που θα δεχθούν οι τράπεζες εντός του 2019, σε περίπτωση που δεν μπορούν να τεκμηριώσουν ότι τα προβληματικά δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται.

Σε σχετική επιστολή του υπουργείου οικονομικών ζητείται η αποδέσμευση των €33 εκ. που αφορά στην καταβολή κρατικής χορηγίας προς τους δικαιούχους του σχεδίου Εστία για το 2019, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη της εφαρμογής του, όπως σημειώνεται.

Προστίθεται ότι η πρώτη καταβολή κρατικής χορηγίας θα είναι προς το τέλος του έτους 2019 και θα αναλογεί μόνο στην περίοδο από την έναρξη ισχύος του αναδιαρθρωμένου δανείου, μέχρι και το τέλος του 2019.

Όλες οι επόμενες καταβολές της κρατικής χορηγίας, θα αναλογούν σε ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι για να καταστεί δυνατή η έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου Εστία, με στόχο την εκταμίευση των πιστώσεων περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, περιλαμβανομένων των απαιτούμενων ελέγχων, απαιτείται η αποδέσμευση των πιστώσεων εντός του μήνα Ιανουαρίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθυστερούν την έγκριση του προϋπολογισμού για το Εστία, ζητώντας να γίνουν ρυθμίσεις που να καλύπτουν όχι μόνο όσους θα πληρώνουν τα δύο τρίτα της δόσης του δανείου (το άλλο τρίτο θα το πληρώνει το κράτος), αλλά και όσους αδυνατούν να πληρώνουν το ύψος της δόσης.

Το κυβερνών κόμμα και το ΔΗΚΟ δεσμεύτηκαν επίσης να ετοιμάσουν πλάνο για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, που προσκρούει όμως σε τεχνικές και εποπτικές δυσκολίες.

Ενώπιον της επιτροπής τίθεται επίσης, αίτημα για την αποδέσμευση κονδυλίου €550 χιλ. εκ των οποίων €200 χιλ. προορίζονται για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών που αφορούν στην πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα ετοιμάσει μελέτη για τον εντοπισμό, ανάλυση και αξιολόγηση των εφικτών στρατηγικών επιλογών για το ΧΑΚ.

Το κονδύλι για την ετοιμασία της εν λόγω μελέτης έχει ήδη εγκριθεί από την επιτροπή οικονομικών τον περασμένο Ιούλιο. Όπως ενημερώνεται η επιτροπή οικονομικών, η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα έχουν γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους προσφοροδότες στις 27 Δεκεμβρίου 2018.

Το υπόλοιπο ποσό των €350 χιλ. προορίζεται για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, που αφορούν την πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα ετοιμάσει μελέτη για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Κύπρο.

Η επιτροπή ενέκρινε την αποδέσμευση του κονδυλίου για την ετοιμασία της σχετικής μελέτης, τον περασμένο Οκτώβριο. Το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό από τις αρχές Δεκεμβρίου για τη μελέτη, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 31η Ιανουαρίου 2019.

Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης κατεπείγον αίτημα για την αποδέσμευση ολόκληρης της πρόνοιας πιστώσεων ύψους €17 εκ. για την κάλυψη των δαπανών στελέχωσης των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων του υπουργείου παιδείας, καθώς και για την αγορά υπηρεσιών επιθεωρητή εργοταξίου για την επίβλεψη έργων των τεχνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με σχετική επιστολή του υπουργείου παιδείας, η αποδέσμευση ζητείται να γίνει άμεσα καθώς εκκρεμούν τιμολόγια που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, το αργότερο.

Το υπουργείο οικονομικών ζητά επιπρόσθετα την αποδέσμευση του κονδυλίου €3,5 εκ. που αφορά στο στόλο υπηρεσιακών οχημάτων του κρατικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα .

Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή, ποσό €1,3 εκ, του συνόλου προορίζεται να κατανεμηθεί για την προμήθεια 50 διπλοκάμπινων οχημάτων ενώ €700 χιλ. προορίζονται για την αγορά 20 οχημάτων για αξιωματούχους.

Άλλες €492 χιλ. θα δαπανηθούν για την αγορά 4 μεγάλων δασοπυροσβεστικών οχημάτων που παραγγέλθηκαν το 2017 και €260 χιλ. για 3 φορτηγά.

Παράλληλα, €200 χιλ. θα δοθούν για την αγορά 5 λεωφορείων 18 θέσεων για μεταφορά παιδιών για ειδικά σχολεία και ποσό €160 χιλ. θα δοθεί για την αγορά 4 μικρών λεωφορείων με ανυψωτικό για μεταφορά παιδιών για ειδικά σχολεία.

Τέλος €120 χιλ. θα κατανεμηθούν για την προκαταβολή του 15% (από συνολικό ποσό €800 χιλ.) για τρία μεγάλα δασοπυροσβεστικά – εκχιονιστικά που θα παραδοθούν το 2020.

Τα αιτήματα αναμένεται να εξεταστούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v