Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kύπρος: Αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια για πρόσφυγες

Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε στην επιτροπή προσφύγων της βουλής την πρόταση που έχει ήδη τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή εντός Φεβρουαρίου.

Kύπρος: Αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια για πρόσφυγες

Νομοθετική πρόταση για αναθεώρηση των προνοιών και όρων των στεγαστικών σχεδίων που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα, προωθεί το υπουργείο εσωτερικών.

Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε στην επιτροπή προσφύγων της βουλής την πρόταση που έχει ήδη τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή εντός Φεβρουαρίου.

Οι προτάσεις προσφυγικής πολιτικής ισοδυναμούν με τη διάθεση συνολικά €88 εκ. για τις 300 χιλ. πρόσφυγες, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή προσφύγων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προτείνονται για τον εκσυγχρονισμό των κριτηρίων για στεγαστικά σχέδια, εισάγονται βελτιώσεις που μειώνουν το διοικητικό κόστος και βελτιώνουν τη διαχείριση των πόρων χωρίς να αυξάνουν τους προϋπολογισμούς. Παράλληλα, αναδιατυπώθηκαν τα κριτήρια με σκοπό την απλοποίηση και τη λειτουργικότητα τους.

Συγκεκριμένα, προωθείται τροποποίηση των κριτηρίων που καθορίζουν τους όρους και προϋποθέσεις για τα στεγαστικά σχέδια που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες.

Ο εκσυγχρονισμός των κριτηρίων αφορά στο σχέδιο παραχώρησης στεγαστικής βοήθειας και αγοράς διαμερίσματος ή κατοικίας, στο σχέδιο παραχώρησης στεγαστικής βοήθειας για ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο και στο σχέδιο παραχώρησης στεγαστικής βοήθειας για επιδιόρθωση οικιστικής μονάδας.

Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν δικαιούχους υποβολής αίτησης για παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας, διαζευγμένους αιτητές, τη σύνθεση της οικογένειας, το ύψος στεγαστικής βοήθειας, τον υπολογισμό του ετήσιου εισοδήματος του αιτητή, τους περιορισμούς ως προς το εμβαδόν της κατοικίας, την κατοχή ακίνητης περιουσίας και την αλλαγή στεγαστικού σχεδίου μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα εισοδηματικά κριτήρια, οι οικογένειες με εισόδημα μέχρι €30 χιλ. που επιθυμούν αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας ή ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, θα λαμβάνουν €20 χιλ. για οικιστική μονάδα ενός υπνοδωματίου, €23 χιλ. για οικιστική μονάδα δύο υπνοδωματίων, €26 χιλ. για οικιστική μονάδα τριών υπνοδωματίων και €29 χιλ. για οικιστική μονάδα τεσσάρων υπνοδωματίων.

Οικογένειες με εισόδημα από €30 - €45 χιλ., θα λαμβάνουν €15 χιλ. για οικιστική μονάδα ενός υπνοδωματίου, €18 χιλ. για οικιστική μονάδα δύο υπνοδωματίων, € 21 χιλ. για οικιστική μονάδα τριών υπνοδωματίων και €24 χιλ. για οικιστική μονάδα τεσσάρων υπνοδωματίων

Μονήρη άτομα με εισόδημα μέχρι €20 χιλ. θα λαμβάνουν €10 χιλ. βοήθεια. Για επιδιόρθωση κατοικίας μονήρη άτομα με εισόδημα μέχρι €25 χιλ. θα λαμβάνουν βοήθεια €8,5 χιλ. Οργανικές οικογένειες με εισόδημα μέχρι €45 χιλ., θα λαμβάνουν βοήθεια €10 χιλ.

Η πρόεδρος της επιτροπής προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι για πολλά προβλήματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο, όπως το θέμα της εγκατάστασης ανελκυστήρων σε προσφυγικές πολυκατοικίες και τα στατικά προβλήματα που παρουσιάζουν πολλές πολυκατοικίες, δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις. Κάλεσε το υπουργείο να ασχοληθεί επισταμένα με τα εν λόγω ζητήματα και να βρει λύσεις.

Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη επαναλειτουργίας του σχεδίου ανέγερσης πολυκατοικιών σε προσφυγικούς οικισμούς, κάτι το οποίο όπως υποστήριξε, θα επηρεάσει και τις τιμές ακινήτων στην αγορά αλλά και τις τιμές ενοικίων, ζητήματα που αποτελούν πλέον μάστιγα στην προσπάθεια επίλυσης ου στεγαστικού προβλήματος, όπως είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, τόνισε ότι με την αναθεώρηση της στεγαστικής πολιτικής, αυτή θα γίνει πιο δίκαιη σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας εισηγήθηκε αύξηση των συντελεστών δόμησης, στους συνοικισμούς, αλλά και σε όλη την Κύπρο, ώστε να προκύψει όφελος από συνεπακόλουθη μείωση στις τιμές ακινήτων καθώς και προστασία της αγροτικής γης.

Παράλληλα, μετέφερε αναφορά του κ. Πετρίδη ότι στο βαθμό των δυνατοτήτων του θα προχωρήσει σε αύξηση των συντελεστών δόμησης.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v