Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίπτει η Άγκυρα τις δηλώσεις της Γαλλίας για την κυπριακή ΑΟΖ

«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση που έγινε σήμερα (7 Μαΐου) από το Γαλλικό Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, που αναφέρεται στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Απορρίπτει η Άγκυρα τις δηλώσεις της Γαλλίας για την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία απέρριψε την πρόσφατη ανακοίνωση της Γαλλίας αναφορικά με τις γεωτρήσεις «στην δική της υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση που έγινε σήμερα (7 Μαΐου) από το Γαλλικό Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, που αναφέρεται στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Από αυτή την άποψη, οι ανακοινώσεις Τύπου μας με ημερομηνία 4 Μαΐου 2019, Νο. 124 και 6 Μάϊου 2019, Νο. 128 ισχύουν και για τη Γαλλία», πρόσθεσε, αναφερόμενο σε δυο προηγούμενες ανακοινώσεις του που αφορούσαν παρόμοιους σχολιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως στις ανακοινώσεις αυτές, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήριζε «μη ρεαλιστικές» τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και απέρριπτε την ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αναφορικά με τις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ΗΠΑ, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχαν εκφράσει την «βαθιά ανησυχία» τους για τις «εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v