Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Στον «πάγο» η Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο

Σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που μεταδίδει το Reuters, περικόπτει την προενταξιακή βοήθεια προς την Αγκυρα, αναστέλλει τον διάλογο σε ανώτερο επίπεδο, καθώς και τη χρηματοδότηση την επόμενη χρονιά. Ετοιμη για πιο περιοριστικά μέτρα, εάν συνεχιστούν οι γεωτρήσεις.

ΕΕ: Στον «πάγο» η Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει τις συνομιλίες ανώτερου επιπέδου με την Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, ενώ θα «παγώσει» τη χρηματοδότηση της Τουρκίας την επόμενη χρονιά, λόγω των «παράνομων» γεωτρήσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, θα ζητήσει επίσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τον δανεισμό προς την  Αγκυρα.

Η κοινή απόφαση, η οποία μπορεί ακόμη να αλλάξει, θα συζητηθεί μεταξύ των εθνικών αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με στόχο την υιοθέτησή της, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ, τη Δευτέρα.

«Ενόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας, η ΕΕ αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και συμφωνεί να μην έχει περαιτέρω συναντήσεις διαλόγου σε ανώτερο επίπεδο, προς το παρόν», σημειώνεται στο προσχέδιο.  

«Το Συμβούλιο επικροτεί την πρόταση της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής να περιορίσει την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές πράξεις στην Τουρκία».

Προσθέτει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εισαγάγει πιο περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, εάν συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v