Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτυχία η «Εστία» στην Κύπρο για την προστασία της α' κατοικίας

Περίπου 2 χιλιάδες οι αιτήσεις από τις 10.000 που ανέμενε το υπουργείο οικονομικών, ενώ κατά άλλες πληροφορίες είναι πολύ λιγότερες.

Αποτυχία η «Εστία» στην Κύπρο για την προστασία της α κατοικίας

Με μια παταγώδη αποτυχία ολοκληρώνεται το 2019 για το υπουργείο οικονομικών, αφού το σχέδιο επιδότησης των δόσεων δανείων για πρώτη κατοικία, το Εστία, δεν έχει βρει την αναμενόμενη, από το υπουργείο, ανταπόκριση.

Μέχρι χθες υπολογίζεται ότι υποβλήθηκαν μόλις κάποιες χιλιάδες αιτήσεις για το σχέδιο Εστία από τους περίπου δώδεκα χιλιάδες δικαιούχους και από τις δέκα χιλιάδες αιτήσεις που αναμένονταν. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το σχέδιο θα συνέβαλε στην εξυπηρέτηση δανείων αξίας €3,4 δισ, εκ των οποίων περίπου τα €2 δισ. βρίσκονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, δηλαδή εκτός τραπεζικού συστήματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που υποβλήθηκαν δεν περιλαμβάνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής τους μέχρι τέλος Μαρτίου.

Μερικές ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για το σχέδιο Εστία, το υπουργείο οικονομικών επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει δεύτερο σχέδιο και καλεί τους δανειολήπτες να εκμεταλλευτούν έστω και την υστάτη τη νέα ρύθμιση.

Η διοικητικός λειτουργός Α' του υπουργείου οικονομικών Έλενα Δαμιανού σε δηλώσεις στη StockWatch, επανέλαβε ότι «το υπουργείο οικονομικών δεν επεξεργάζεται δεύτερο σχέδιο» και κάλεσε τους πολίτες «να εκμεταλλευτούν τη νέα διευκόλυνση που τους παρέχεται από το υπουργείο οικονομικών για κατάθεση της αίτησης τους μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία και την υποβολή των δικαιολογητικών και άλλων συμπληρωματικών στοιχείων μέχρι και την 31η Μαρτίου». Η διευκόλυνση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο, αλλά αναφέρθηκε δημοσίως από τον διευθυντή του.

Όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών δήλωσε ότι κυμαίνονται περίπου στις 2 χιλ., από τις 10.000 που ανέμενε το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα εντούτοις με τη λειτουργό του υπουργείου εργασίας Μαρία Χρίστου στο υπουργείο εργασίας κατατέθηκαν μόλις 70 αιτήσεις.

Από την πλευρά του ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι από την ημέρα που το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση για τρεις μήνες στην υποβολή των δικαιολογητικών νοουμένου ότι η αίτηση θα κατατεθεί μέχρι αύριο, αυξήθηκαν οι αιτήσεις.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «οι αιτήσεις με μη συμπληρωμένα στοιχεία, που αφορούν δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ (η οποία έχει τα μισά ΜΕΔ) από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 60%, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες ήταν η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης». Πρόσθεσε ότι «οι συμπληρωμένες αιτήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα δεν έχουν μεταβληθεί, δηλαδή είναι της τάξης του 1,67%».

Οι δύο σημαντικές προϋποθέσεις για το σχέδιο Εστία είναι ότι η αξία του ενυπόθηκου ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €350 χιλ. και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις €55 χιλ.

ΠΗΓΗ: Stockwatch.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v