Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονη ζήτηση για τα ομόλογα της Κύπρου

Η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο €1 δισ. ξεπέρασε τα €7,5 δισ., με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία στο 0,734% και για το 20ετές ύψους €750 εκατ. να ξεπερνά τα €6 δισ., με το επιτόκιο να εκτιμάται ενδεικτικά στο 1,135%.

Εντονη ζήτηση για τα ομόλογα της Κύπρου

Μεγάλη ήταν η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών για τα δύο διεθνή ομόλογα που διέθεσε σήμερα στην αγορά η Κύπρος, με το βιβλίο να κλείνει πριν από λίγο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο €1 δισ. ξεπέρασε τα €7,5 δισ. με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία στο 0,734% και για το 20ετές ύψους €750 εκατ. να ξεπερνά τα €6 δισ., με το επιτόκιο να εκτιμάται ενδεικτικά στο 1,135%.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Φαίδωνας Καλοζώης, σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1 σημείωσε ότι διανύουμε περίοδο χαμηλών επιτοκίων και στόχος είναι να «κλειδώσουμε» χαμηλά επιτόκια.

Η έκδοση πέρα από την κάλυψη των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών έχει στόχο να αποπληρώσει το δάνειο προς το ΔΝΤ, που ανέρχεται περίπου στα €700 εκατ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλοζώη, προσδοκούμε σε πιο χαμηλό επιτόκιο από το 1,7% του δανείου του ΔΝΤ ενώ θα «απαλλαγούμε από τον συναλλαγματικό κίνδυνο από το δάνειο του ΔΝΤ».

Παράλληλα, η έκδοση θα αποδείξει ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται δάνεια αλλά μπορεί να δανείζεται μόνη της από τις αγορές.

Ο επικεφαλής του γραφείου δημοσίου χρέους επεσήμανε ότι έχει γίνει προεργασία το προηγούμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι «έχουμε επισκεφτεί τους επενδυτές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε επιτυχία».

Πηγή: Stockwatch

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v