Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Χαμηλή η πιθανότητα το ύποπτο περιστατικό να είναι κορωνοϊός

Η επιστημονική ομάδα του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι το ύποπτο υπό διερεύνηση περιστατικό κορωνοϊού, το οποίο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είναι πολύ καλά στην υγεία του, ενώ σήμερα δεν παρουσίασε πυρετό.

Κύπρος: Χαμηλή η πιθανότητα το ύποπτο περιστατικό να είναι κορωνοϊός

Χαμηλή είναι η πιθανότητα το ύποπτο περιστατικό στην Κύπρο να είναι κορωνοϊός, σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των ύποπτων περιστατικών από τον νέο κορωνοϊό, η επιστημονική ομάδα του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι το ύποπτο υπό διερεύνηση περιστατικό κορωνοϊού, το οποίο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είναι πολύ καλά στην υγεία του, ενώ σήμερα δεν παρουσίασε πυρετό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων για επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος κορωνοϊού θα είναι έτοιμα αργά σήμερα ή αύριο.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του υπουργείου, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών ξεκίνησε από νωρίς με τον καταρτισμό πρωτοκόλλων σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού τόσο εξωνοσοκομειακά, όσο και ενδονοσοκομειακά.

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι η επιδημία είναι σε εξέλιξη και τα στοιχεία και οι οδηγίες αλλάζουν συνεχώς, για να σημειώσει ότι μια αλλαγή που υπήρξε στην οδηγία, που ενώ αρχικά το περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί απλά υπό παρακολούθηση, στη συνέχεια έγινε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να διερευνηθεί περαιτέρω.

Λήψη μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι αφορούν στην αυξημένη επιτήρηση στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας, τη διαχείριση ενός ύποπτου περιστατικού από τους επαγγελματίες υγείας, και τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού αυτού από τις διάφορες υπηρεσίες, όπως τα ασθενοφόρα, τα νοσοκομεία, διασφαλίζοντας κυρίως την προστασία του προσωπικού και λαμβάνοντας μέτρα για να αποσβηστεί η μετάδοση του ιού εντός των νοσοκομείων.

«Ανασκοπούμε καθημερινά τις οδηγίες και όπου χρειάζεται να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, το κάνουμε», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα για επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος κορωνοϊού, ο Δρ. Κωνσταντίνου είπε ότι η πιθανότητα να επιβεβαιωθεί είναι πάρα πολύ χαμηλή, εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου από το Πεκίνο, δεν βρισκόταν στην περιοχή όπου είναι το επίκεντρο της επιδημίας και άρα με βάση τον ορισμό που υπήρχε τότε, δεν θεωρείται ύποπτο κρούσμα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στην περιοχή που βρισκόταν τότε δεν έπαιρναν επιπλέον μέτρα, αφού η επιδημία ήταν περιορισμένη στην πόλη Wuhan τότε.

«Δεν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ή υπό διερεύνηση κρούσματα», σημείωσε, «παρόλα αυτά, επειδή στην πορεία έχουν αλλάξει κάπως οι ορισμοί και αν υπολογίσουμε [ότι] από την 19η Ιανουαρίου, που έφτασε στην Κύπρο, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου που τον εντοπίσαμε --διότι είχε κάνει ενδιάμεσα ένα ταξίδι σε γειτονική χώρα--, είναι η 12η-13η μέρα… Για να είμαστε στην ασφαλή πλευρά, το θεωρήσαμε ύποπτο. Ήταν και μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας σε ένα ύποπτο περιστατικό χαμηλής πιθανότητας, ούτως ώστε και κάποιο μικρό λάθος να γίνει ή να μην γίνει κάτι σωστά, να μην υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί οτιδήποτε περαιτέρω, και να δούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι θα το ελέγξουμε, οι διαδικασίες έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν και νομίζω πήγαμε αρκετά καλά».

Από τη Δευτέρα οι εξετάσεις θα διενεργούνται στην Κύπρο

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση των αποτελεσμάτων, η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών εξήγησε ότι για να στηθεί μια νέα μέθοδος χρειάζεται χρόνος.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι ότι οι εξετάσεις θα διενεργούνται από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο θα είναι έτοιμο από τη Δευτέρα να διενεργεί τις συγκεκριμένες εξετάσεις στην Κύπρο.

Η χθεσινή διάψευση του υπουργείου Υγείας

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση εάν το γεγονός ότι χθες το απόγευμα το υπουργείο Υγεία διέψευσε τις πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου κρούσματος στην Κύπρο και ακολούθως το επιβεβαίωσε, οφείλεται σε «ασυνεννοησία», ο Δρ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι «τα πράγματα εξελίσσονται και πολλές φορές όταν βγάζουμε μια οδηγία, στη συνέχεια μπορεί να βγει μια καινούργια οδηγία, που να τροποποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό».

«Σας έχω πει χαρακτηριστικά ότι, για παράδειγμα, το ECDC μέχρι και σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα του εξακολουθούσε να θεωρεί σαν αξιολόγηση κινδύνου (risk assessment), την πιθανότητα να γίνει εισαγωγή περιστατικού από την Κίνα ως μέτρια και στο risk assessment που είχε βγάλει το προηγούμενο βράδυ τη θεωρεί μέτρια ως υψηλή. Άρα επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει η οδηγία, μέχρι να το δούμε, να αξιολογήσουμε τις καινούργιες οδηγίες και να προχωρήσουμε, μπορεί να υπάρχει ένα μικρό κενό. Αλλά αυτό το διορθώσαμε πάρα πολύ γρήγορα», είπε.

Ερωτηθείσα εάν έχουν κληθεί τα άτομα που ταξίδεψαν με τον συγκεκριμένο ασθενή για εξετάσεις, η ιατρός Εργασίας και Δημόσιας Υγείας, Δρ. Ιωάννα Γρηγορίου, είπε ότι υπάρχουν τα στοιχεία των συνεπιβατών του και μόλις εξαχθούν περισσότερα στοιχεία για το περιστατικό, θα ειδοποιηθούν αμέσως.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς»

Από την πλευρά του, ο Δρ. Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς, αλλά μόνο όταν ένα άτομο έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

«Κάποιος που έχει έρθει σε επαφή, δεν μεταδίδει, θα πρέπει να έχει μολυνθεί και να περάσει ο χρόνος επώασης και να παρουσιάσει συμπτώματα, για να αρχίσει να μεταδίδει περαιτέρω. Τα βασικά πρωτόκολλα λένε ότι ξεκινάμε τη διαδικασία, αφού επιβεβαιώσουμε το περιστατικό», ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντίνου.

Η Δρ. Γρηγορίου επισήμανε με τη σειρά της ότι στο αεροπλάνο ο ασθενής δεν είχε τα συμπτώματα, που θεωρητικά μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια και δεν υπήρχαν επιβάτες στα ακριβώς διπλανά καθίσματα.

Έλεγχος σε όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα

Επίσης, η κ. Γρηγορίου πρόσθεσε ότι «ενώ οι οδηγίες του ECDC και του ΠΟΥ ήταν να ελέγχονται οι επιβάτες που έρχονται από την επαρχία Hubei μόνο, εμείς από την αρχή των ελέγχων μας στα αεροδρόμια, ελέγχουμε όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα και για αυτό τον λόγο το συγκεκριμένο περιστατικό το είχαμε εντοπίσει αμέσως».

Σημείωσε ότι με βάση τις αρχικές οδηγίες που υπήρχαν, το συγκεκριμένο άτομο δεν θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί, διότι δεν είχε περάσει από την εν λόγω επαρχία, για να εξηγήσει ακόμη ότι είναι διαφορετικές οι διαδικασίες που γίνονται σε ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα με συμπτώματα στο αεροπλάνο, στον χώρο του αεροδρομίου και σε επιβάτες που απλά ήρθαν από την Κίνα, περνούν από τον ιατρικό έλεγχο και εκεί πιθανώς, όπως το συγκεκριμένο περιστατικό, εμφανίζεται ότι μπορεί να έχουν κάτι.

Υπό διερεύνηση και συγγενικό του πρόσωπο

Κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορίες που θέλουν συγγενικό πρόσωπο τού υπό διερεύνηση κρούσματος να βρίσκεται υπό παρακολούθηση, ο Δρ. Κωνσταντίνου επανέλαβε ότι υπάρχουν τα επιδημιολογικά κριτήρια και τα συμπτώματα για να θεωρηθεί κάποιο κρούσμα ύποπτο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αφού θεωρήσαμε ότι το περιστατικό θα μπορούσε εν δυνάμει να θεωρηθεί ύποπτο, ταυτόχρονα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του, μπαίνουν σε ένα είδος παρακολούθησης», είπε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το συγγενικό του πρόσωπο εξετάστηκε και δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει τακτική επικοινωνία μαζί του και παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας του σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Εφαρμογή ελέγχου στα οδοφράγματα

Ερωτηθείσα για τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή ελέγχου στα οδοφράγματα, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι έγινε συνάντηση με τις εμπλεκόμενες Αρχές της Δημοκρατίας για να συναποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν και αποφασίστηκε όπως δίνεται ενημερωτικό φυλλάδιο και γίνονται συγκεκριμένα ερωτήματα.

Σε σχέση με τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία, έχει διευθετηθεί συνάντηση στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για την Δευτέρα το απόγευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v