Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Σενάριο για πάγωμα γεωτρήσεων και νέα προσπάθεια στο Κυπριακό

Εάν και εφόσον εξασφαλίσει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το μοντέλο λύσης και το ενεργειακό.

Τουρκία: Σενάριο για πάγωμα γεωτρήσεων και νέα προσπάθεια στο Κυπριακό

Σενάριο, το οποίο στοχεύει στο πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό έχει επεξεργαστεί η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος σε συζητήσεις που έχει με άλλες κυβερνήσεις και οργανισμούς, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Οπως μεταδίδει το philenews.com, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό προβλέπονται τα εξής:

Θέλοντας να προλάβει προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα θα συνδέσει το πάγωμα των ερευνών με μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. 

Αυτό προδήλως περικλείει μια μεγάλη παγίδα. Με τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος με το Κυπριακό και τη διαδικασία των συνομιλιών, διαμορφώνεται ένα νέο δεδομένο/τετελεσμένο. Θα καταστήσει εν πολλοίς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αιχμάλωτο των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό. Προθέσεις τις οποίες βιώνουμε για σχεδόν 46 χρόνια. 

Εάν και εφόσον εξασφαλίσει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το μοντέλο λύσης (συνομοσπονδία, δύο κράτη κ.τ.λ.) και το ενεργειακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν διαμηνύει πως δεν αποδέχεται διαδικασία ανοικτού τέλους και ζητά όπως καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις. Κι αυτό όχι τυχαία, καθώς επιμένει όπως καθοριστεί ταυτόχρονα και το καθεστώς των «δύο πλευρών» την επόμενη ημέρα μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό. Ποια, δηλαδή, θα είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά από ένα νέο αδιέξοδο. 

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη «ψήνει» ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για να στηρίξουν το σενάριό της. Και βρίσκει καλή υποδοχή, καθώς οι τρίτοι υποδεικνύουν συχνά-πυκνά πως «θα πρέπει να τα βρείτε» και πως «μόνο έτσι θα εκτονωθεί η κρίση». Αυτές οι επιδερμικές προσεγγίσεις, που δεν ασχολούνται με την ουσία (ποιος παρανομεί, ποιος προκαλεί την ένταση) δημιουργούν πιέσεις προς την πλευρά της Λευκωσίας.

Αναστασιάδης: Η καλή θέληση υπαγορεύει προσέλευση στον διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα

Η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας επίσημου εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, Προστάτη των Μαρωνιτών, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στην Πύλη Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ και το ΑΠΕ, παράλληλα, ότι δεν μπορεί «επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από Τούρκους αξιωματούχους περί μορατόριουμ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v