Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βόμβα» στην Κύπρο με τα «χρυσά διαβατήρια»

Βίντεο από κρυφές κάμερες του Al Jazeera δείχνει τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής και βουλευτή του ΑΚΕΛ να εμπλέκονται σε προσπάθειες πολιτογράφησης εικονικού επενδυτή με ποινικό μητρώο. Καταργείται το πρόγραμμα.

«Βόμβα» στην Κύπρο με τα «χρυσά διαβατήρια»

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε σήμερα την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, κατόπιν σχετικής πρότασης που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, με αφορμή τον σάλο που έχει προκληθεί από νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera στο οποίο προβάλλεται βίντεο που δείχνει, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της βουλής και βουλευτή του ΑΚΕΛ να εμπλέκονται σε προσπάθειες πολιτογράφησης εικονικού επενδυτή με ποινικό μητρώο.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού, η πρόταση των δύο υπουργών βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Η απόφαση του υπουργικού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί το πρόγραμμα δεν καταργήθηκε αμέσως, αφήνοντας να αιωρούνται σκιές για τον χρονισμό της κατάργησης.

«Η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα επιτροπή από τον γενικό εισαγγελέα, και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει στο μέλλον νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας ότι η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί, είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου προγράμματος.

Σε ερώτηση για τα όσα δημοσιοποίησε ο Al Jazeera, o εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του παρόντος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν ασχολήθηκε σήμερα με το θέμα της πανδημίας.

Πάντως οι εξελίξεις με αφορμή τη «βόμβα» που έσκασε χθες στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου με αφορμή το επίμαχο βίντεο, προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Πλην της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, κόμματα εντός και εκτός βουλής αξιώνουν τις παραιτήσεις του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη.

Στις 3 το απόγευμα, το ΑΚΕΛ κάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου, για να εξετάσει τα θέματα που απορρέουν από το νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera σε σχέση με τα «χρυσά» διαβατήρια.

Σε μία άλλη εξέλιξη, πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η νομική υπηρεσία προτίθεται να μελετήσει τα τεκμήρια που λήφθηκαν από το βίντεο το οποίο έχει διαρρεύσει, όπου φαίνεται να συμμετέχουν ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης σε επαφές με υποτιθέμενο Κινέζο επενδυτή (εικονολήπτης του Al Jazeera).

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του καλεί τον πρόεδρο της βουλής να παραιτηθεί, προκειμένου να προστατευτεί το θεσμικό κύρος του κοινοβουλίου και της θέσεως που κατέχει.

Την παραίτηση του προέδρου της βουλής, και όχι μόνο, ζητούν το Κίνημα Οικολόγων, η Αλληλεγγύη και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της καλεί τον γενικό εισαγγελέα και τον αρχηγό αστυνομίας να παρέμβουν αμέσως.

«Το όλο ζήτημα δεν μπορεί και δεν δύναται να αποτελέσει ακόμα ένα σκάνδαλο που θα παραμείνει στα συρτάρια των Αρχών. Η κάθαρση είναι επιβεβλημένη και η πλήρης διερεύνηση για την αποκάλυψη της αλήθειας είναι απολύτως αναγκαία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνεί πλήρως με την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών.

Δεν κάνει καμία αναφορά για παραιτήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με γραπτή δήλωση σημειώνει ότι το κόμμα του συμφωνεί πλήρως με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και προσθέτει:

«Δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα κακής διαχείρισης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης, που υπονόμευσαν την αξιοπιστία του προγράμματος, έπληξαν το κύρος της χώρας και δεν άφηναν καμία άλλη επιλογή. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ΔHΣΥ θα καταθέσει στην κυβέρνηση τις προτάσεις και εισηγήσεις του για μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».

Σημειώνεται ότι στο επίμαχο βίντεο, οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera παρουσιάστηκαν ως μεσάζοντες οι οποίοι υποτίθεται αναζητούσαν τρόπο για την πολιτογράφηση μέσω επένδυσης, του Κινέζου, πλούσιου αλλά καταδικασθέντα, πελάτη τους.

Ο υποτιθέμενος πελάτης είναι Κινέζος που έχει καταδικασθεί ερήμην από τις κινέζικες αρχές σε επτά χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Το βίντεο αναφέρεται σε πέντε βήματα για το πώς μπορεί ένας εγκληματίας να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό διαβατήριο, με πρόσωπα που παρουσιάζονται σε αυτό, σε πολλές περιπτώσεις να περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους ξένοι επενδυτές με το συγκεκριμένο προφίλ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν διαβατήριο παρά το μη καθαρό ποινικό τους μητρώο.

Οι σκηνές που περιλαμβάνονται στο βίντεο διάρκειας 57 λεπτών καταγράφηκαν το φθινόπωρο του 2019 και καταδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο πολλά από τα κενά του συστήματος πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών, ορισμένα εκ των οποίων εξακολουθούν να υφίστανται.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, ωστόσο, πρόσωπα που εμφανίζονται στο βίντεο παρουσιάζουν τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να παρακαμφθούν διαδικασίες και να υπερπηδηθούν περιορισμοί που επιβάλλουν οι νομοθεσίες. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Πιττάτζη πως «δεν μπορείς να κάνεις ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο και να παρακάμψεις το σύστημα, αλλά μπορείς να ‘χορέψεις’ στον ρυθμό των κανονισμών».

Ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, οι φερόμενοι ως εκπρόσωποι του Κινέζου επενδυτή δέχονται εισηγήσεις για εξεύρεση λύσεων μέσω των προγραμμάτων πολιτογράφησης άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Μάλτα, η Λετονία και η Σλοβενία. Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται εκ μέρους του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Στο βίντεο γίνεται λόγος για πρόγραμμα «δύο ταχυτήτων» και για προνομιακή μεταχείριση και ταχύτερη πολιτογράφηση επενδυτών σε περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων.

 

Οι αναφορές φαίνεται να συνδέονται και με την πρακτική της επίσπευσης της εξέτασης αιτήσεων πολιτογράφησης κατόπιν οδηγιών του τέως υπουργού Κωνσταντίνου Πετρίδη, η οποία εντοπίστηκε σε 23 περιπτώσεις από την ελεγκτική υπηρεσία και για την οποία ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σημείωσε ότι εφαρμόστηκε σε περιπτώσεις «μεγάλων επενδύσεων». Ο νέος γενικός διευθυντής του ΥΠΕΣ Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή ότι οι 18 εκ των 23 υποθέσεων συνδέονται με την επένδυση του καζίνου.

Η απάντηση των εμπλεκόμενων

Το Al Jazeera κάλεσε τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να σχολιάσουν τα όσα κατέγραψαν οι κρυφές κάμερες, με τους ίδιους να αρνούνται ότι έχουν προβεί σε οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη.

Εκ μέρους του προέδρου της βουλής, του ομίλου Giovani και του δικηγόρου κ. Πιττάτζη, εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι είχε γίνει αντιληπτή η προσπάθεια παγίδευσης και πως η συνέχιση των επαφών με τους δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφους έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας για συγκέντρωση περαιτέρω πληροφοριών.

Τονίζεται μάλιστα ότι την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την τελευταία συνάντηση με τα δύο άτομα, η συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλθηκε στη ΜΟΚΑΣ.

Τόσο ο πρόεδρος της βουλής όσο και ο όμιλος Giovani έδωσαν χθες τις δικές τους απαντήσεις σε σχέση με τα νέα δημοσιεύματα του Al Jazeera. Ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για «πράκτορα» του Al Jazeera, σημειώνοντας ότι προέβη σε καταγγελία στη νομική υπηρεσία και ότι αναμένει από τις αρχές να κινηθούν γρήγορα. Η εταιρεία κάλεσε τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους να τοποθετηθούν «για να λάμψει η αλήθεια», σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλθηκε στη ΜΟΚΑΣ τον Οκτώβριο του 2019 και ένα χρόνο μετά στον γενικό εισαγγελέα, ύστερα από επιστολή του Al Jazeera.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v