Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Αγκυρας στην Κύπρο για το αέριο: Αυξάνετε τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

Για μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων κάνει λόγο η Τουρκία, μετά το νέο κοίτασμα αερίου που εντόπισαν Eni-Total.

Επίθεση Αγκυρας στην Κύπρο για το αέριο: Αυξάνετε τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία κατηγόρησε την Παρασκευή την Κύπρο για αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την είδηση για νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοιχτά του νησιού που εντόπισε κοινοπραξία ιταλικών και γαλλικών εταιρειών.

Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Κύπρου "έχουν πραγματοποιηθεί μονομερώς" και "παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες όλων των φυσικών πόρων του νησιού", δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgic.

«Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν επίσης την ένταση και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες έρευνας ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της χωρίς συναίνεση».

Κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της γαλλικής TotalEnergies βρήκε νέο κοίτασμα αερίου ανοιχτά της Κύπρου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Το πρόγραμμα εξερεύνησης της Κύπρου αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία, η οποία επικαλείται αλληλεπικαλυπτόμενες δικαιοδοσίες είτε στη δική της υφαλοκρηπίδα είτε στα ύδατα του αποσχισμένου τουρκοκυπριακού κράτους στη βόρεια Κύπρο, το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνοκυπριακή κυβέρνηση της Κύπρου, που θεωρείται ότι εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v