Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις τακτικής Βρυξελλών - αγορών

Σκληρό παζάρι και νέα μέτρα κρύβει το παιχνίδι τακτικής στο τρίγωνο Βρυξελλών-Αθηνών και αγορών. Κατά πάσα πιθανότητα η ΕΕ θα δώσει το "ΟΚ" για το ΠΣΑ, όμως οίκοι και αγορές... καιροφυλακτούν. Συναίνεση ζητά ο ΓΑΠ.

Κινήσεις τακτικής Βρυξελλών - αγορών
Σκληρό παζάρι και νέα μέτρα κρύβει το παιχνίδι τακτικής που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες στο τρίγωνο Βρυξελλών - Αθηνών και αγορών.

Οι Βρυξέλλες, έχοντας λάβει ρητές διαβεβαιώσεις πως θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα με το που θα φανεί ότι το έλλειμμα αποκλίνει έστω και ελάχιστα από τον στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θέτοντας επί της ουσίας τη χώρα υπό καθεστώς αυστηρής επιτροπείας, έδωσαν το πράσινο φως για το ΠΣΑ, το οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα περάσει κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, μετά τις διαδοχικές δηλώσεις στήριξης των τελευταίων ημερών -με χαρακτηριστική τη χθεσινή διατύπωση του κ. Χ. Αλμούνια σύμφωνα με την οποία το ΠΣΑ είναι φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο- κέρδισε χρόνο έναντι των αγορών με αποτέλεσμα την υποχώρηση των spreads και τη σχετική νηνεμία στις αγορές.

Ο μεγάλος φόβος όμως δεν είναι άλλος από το ενδεχόμενο να μην είναι τίποτα περισσότερο από νηνεμία πριν από την καταιγίδα. Και αυτό φαίνεται -αυτήν τη φορά τουλάχιστον- πως το έχει καταλάβει απολύτως η κυβέρνηση.
 
Έτσι, προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή κάθε δυνατό μηχανισμό αντιστροφής της κατάστασης, επιστρατεύοντας από πολιτικές συμμαχίες και διαγγέλματα στον ελληνικό λαό μέχρι και μέτρα άμεσης βελτίωσης των εσόδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο την κρισιμότητα της κατάστασης για την οικονομία, ενώ δεν αποκλείεται να απευθυνθεί μέσω διαγγέλματος και στον ελληνικό λαό για να εξηγήσει γιατί απαιτείται στάση ευθύνης από όλους.

Την ίδια ώρα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοιμάζει πυρετωδώς τα νέα μέτρα και ειδικότερα μέσω διαδοχικών σεναρίων προσομοίωσης εξοικονομήσεων επιχειρεί να δώσει σάρκα και οστά στις ανακοινώσεις για το "μαχαίρι" στα επιδόματα και στις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Τα διάφορα σενάρια γίνονται… ανάποδα καθώς το ΓΛΚ ξεκινά από το επιθυμητό αποτέλεσμα, την εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ, για να βρει πόσο πρέπει να κόψει από τους μισθούς. Η άσκηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όπως άλλωστε δεν έχει μορφοποιηθεί ούτε και η παρέμβαση της κυβέρνησης στο φορολογικό, για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται επί θύραις η αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Οι ανακοινώσεις πάντως συνολικά για τις παρεμβάσεις στο φορολογικό μεταφέρονται για την ερχόμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να χρεώνουν χαρακτηριστική βραδυπορία στην κυβέρνηση, την ώρα που οι αγορές απαιτούν τα μέτρα "εδώ και τώρα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v