Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέμα ημερών η έκδοση ομολόγων 5 δισ. ευρώ

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου "ζυγίζουν" τα τελευταία 24ωρα την αγορά και δεν αποκλείεται να κινηθούν με έκδοση ομολόγων 5 δισ. ακόμα και σήμερα ή αύριο.

Θέμα ημερών η έκδοση ομολόγων 5 δισ. ευρώ
Θέμα χρόνου θεωρείται η έκδοση ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, παρά το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση των spreads είναι μεν αισθητή αλλά όχι θεαματική.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Π. Χριστοδούλου, που πήραν βαθιά ανάσα μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και κυρίως τις ανακοινώσεις του κ. Ζ.-Κλ. Τρισέ για την παράταση του "χαλαρού" καθεστώτος αποδοχής κρατικών ομολόγων ως ενέχυρου δανεισμού των τραπεζών, "ζυγίζουν" τα τελευταία 24ωρα την αγορά και δεν αποκλείεται να κινηθούν με έκδοση ομολόγων ακόμα και σήμερα ή αύριο.

Το ποσό που θα ζητηθεί από τις αγορές θα είναι της τάξεως των 5 δισ. ευρώ και πιθανότερες διάρκειες έκδοσης φέρονται η 7ετία ή η 3ετία.

Το τέλος Μαρτίου βρίσκει το ελληνικό δημόσιο με διαθέσιμα 7,2 δισ. ευρώ και οι λήξεις που θα χρειαστεί να καλυφθούν τον Απρίλιο φτάνουν τα 12,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8 δισ. αφορούν σε ομόλογα και 4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν με σχετική έκδοση στις αρχές του μήνα.

Έτσι, αν αντληθούν έως το τέλος Μαρτίου 5 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει "ησυχάσει" για τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσει 11,6 δισ. ευρώ για τις λήξεις του Μαΐου.

Το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου είναι το "βαρύτερο" διάστημα του έτους, καθώς αθροιστικά οι λήξεις ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από το μισό του συνολικού δανειακού προγράμματος της χρονιάς (54 δισ. ευρώ). Από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί ήδη 18,6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v