Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Σπεύδει η Τουρκία, αναμένει η Ελλάδα

Επισπεύδουν οι Τούρκοι τη διαδικασία παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο, τη στιγμή όπου στην Αθήνα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η μορφή που θα λάβει ο δημόσιος φορέας έρευνας.

Πετρέλαιο: Σπεύδει η Τουρκία, αναμένει η Ελλάδα
Επισπεύδουν οι Τούρκοι τη διαδικασία παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο, τη στιγμή όπου στην Αθήνα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η μορφή που θα λάβει ο δημόσιος φορέας έρευνας.

Έως στις 10 Αυγούστου, ισχύει η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού, που έχει προκηρύξει η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων σε θαλάσσια περιοχή 1.100 τετραγωνικών χλμ., μεγάλο μέρος της οποίας φέρεται να καλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Καστελόριζου.

Η κρατικών συμφερόντων ΤΡΑΟ δημοσίευσε στις αρχές Ιουλίου τη σχετική προκήρυξη και μέσα σε έναν μήνα ολοκληρώνει τη σχετική διαδικασία για τη σεισμική χαρτογράφηση του βυθού τάχιστα, επιβεβαιώνοντας τη σπουδή και τη μεθοδικότητα με την οποία εργάζονται οι γείτονες σε αυτά τα θέματα.

Επιχειρηματικοί κύκλοι του κλάδου διύλισης εκτιμούν πως, εάν τηρηθεί η συνήθης διεθνής διαδικασία σε ορίζοντα ενός χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση και η τελική προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να υπολογίζεται το αργότερο έως το τέλος του 2011.

Χαμηλοί τόνοι και... βλέπουμε

Στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη ποια μορφή θα λάβει ο φορέας όπου θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα υδρογονανθράκων.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξεμπλέχτηκε μόλις πρόσφατα αφού τα δικαιώματα άντλησης ανήκαν στα Ελληνικά Πετρέλαια (είχαν περάσει μετά την απορρόφηση της Πετρόλα από τα ΕΛΠΕ και τη σταδιακή ενδυνάμωση της μετοχικής θέσης της Paneuropean Oil & Industrial Holdings). Όμως, ακόμη και τώρα και παρά τη σπουδή που δείχνουν οι γείτονες, η ελληνική πλευρά κινείται ράθυμα σε... θερινούς ρυθμούς, δείχνοντας ολιγωρία σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Οι ίδιες επιχειρηματικές πηγές αποδίδουν τη σπουδή της Άγκυρας στην επιδίωξή της «...να κατοχυρώσει δικαιώματα πριν από την ένταξη στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της ΑΟΖ». Στο αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους, ενώ σε σχετικό ερώτημα για τη στάση της Ελλάδας παρέπεμψαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τουλάχιστον, όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα για την πιθανότητα ανάλογης προκήρυξης διαγωνισμού παραχώρησης, την πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνει η ΤΡΑΟ την ερχόμενη Τρίτη. Και αν για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου η τύχη της όλης διαδικασίας παραπέμπεται στο υπουργείο Εξωτερικών, που μέχρι τώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, το υπουργείο Ενέργειας δεν φαίνεται να βιάζεται για έρευνες ούτε για περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πελοπόννησος, Ήπειρος) ούτε για τα Επτάνησα.

Από την πλευρά της, η ΤΡΑΟ (μία από τις σημαντικότερες κρατικές επιχειρήσεις με τζίρο 3,5 δισ. δολ. το 2006, απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζομένους και με δραστηριότητες και στο εξωτερικό στις περιοχές Κασπία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Συρία κ.ά.) στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.tpao.gov.tr) διαφημίζει τις τελευταίες... γεωφυσικού χαρακτήρα έρευνες του SEISMIC3 με τη μέθοδο 3D seismics που επιχείρησαν πρόσφατα στο Αιγαίο.


* Αναδημοσίευση από το 646ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 6 - 10 Αυγούστου 2010
.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v