Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα "βόμβα" ΣΕΒ για τα εργασιακά

Έρευνα η οποία περιλαμβάνει τα 250 εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και κατέγραψε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς φορείς παρέδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος στον υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νέα βόμβα ΣΕΒ για τα εργασιακά
* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης του ΣΕΒ "Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια" δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Έρευνα η οποία περιλαμβάνει τα 250 εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, τα οποία κατέγραψε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς φορείς, παρέδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, η άρση των εμποδίων αυτών θα πολλαπλασιάσει τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να λειτουργούν με ανταγωνιστικότητα και θα μεγιστοποιήσει τη συνεισφορά τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια και προοπτική της χώρας.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς να είναι σε ανοιχτή συνεργασία μαζί του.

Γιατί, όπως σημείωσε: «Στόχος μας είναι ένα εθνικό σύμφωνο για την ανάπτυξη».

Μεταξύ των 30 πιο σημαντικών στρεβλώσεων
από τα 250 εμπόδια που εντοπίζει ο ΣΕΒ είναι η έλλειψη ευελιξίας στην απασχόληση.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ προτείνει ως λύση τον συμψηφισμό της υπέρβασης του ημερήσιου ωραρίου που πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας έως 2 ώρες πέραν του 8ώρου και να επιτρέπεται απασχόληση την έκτη ημέρα με χορήγηση αναπληρωματικής ανάπαυσης.

Δυνατότητα απασχόλησης εφόσον υπάρχει αίτημα και συμφωνία του εργαζομένου.

Επίσης, σημειώνεται πως μία ακόμη στρέβλωση την οποία κατέγραψε η έρευνα είναι ότι σε τουλάχιστον 25 περιπτώσεις το κράτος παρεμβαίνει στην ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών με διάφορους περιορισμούς, ενώ ζητείται η σταδιακή κατάργηση με ορίζοντα 5ετίας (μείωση 20% κάθε χρόνο) των εισφορών υπέρ τρίτων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι εισφορές τουλάχιστον 14% υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν όλα τα ναύλα πέραν του ΦΠΑ έχουν άμεση επίπτωση στην αύξηση τιμών καταναλωτή (ακρίβεια), στη μείωση της ανταγωνιστικότητας και στις αποφάσεις της παραγωγικής εργασίας.

Επίσης, ο ΣΕΒ ζητά την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων σε εφημερίδες, καθώς και τη δέσμευση του Δημοσίου για εξόφληση των νέων υποχρεώσεων εντός ολίγων ημερών.

Σημειώνεται ότι το ίδιο το μνημόνιο απαιτεί την επίλυση κατά προτεραιότητα των 30 κυριότερων εμποδίων για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού κλίματος μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τα οποία και υπέβαλε ο ΣΕΒ στην πολιτική ηγεσία.


* ΣΕΒ: Τα 30 πεδία δράσης για δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Με περίπου διακόσια πενήντα (250) εμπόδια στην επιχειρηματική δράση που κατέγραψε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς φορείς και συνδέσμους, περιγράφεται το ναρκοθετημένο πεδίο που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να περνά μέσα από συμπληγάδες κάθε επιχειρηματική δράση, καινοτομία και επενδυτική πρωτοβουλία. Η μελέτη καταγράφει, δηλαδή, ένα πλήθος από μικρά καθημερινά εμπόδια τα οποία συναποτελούν ένα μεγάλο φράγμα στην επιχειρηματική δράση.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος «η άρση των εμποδίων αυτών θα πολλαπλασίαζε τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να λειτουργούν ανταγωνιστικά και θα μεγιστοποιούσε τη συνεισφορά τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια και προοπτική της χώρας.»

Τα περίπου 250 εμπόδια που παρουσιάζει η μελέτη του ΣΕΒ, δεν αναφέρονται στις μεγάλες και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που η χώρα μας έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει και οι οποίες αποτελούν πανθομολογούμενη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της χώρας –όπως η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η ποιοτική ανεπάρκεια της παιδείας, οι περιοριστικοί όροι του Συντάγματος, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.λπ.

Ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα θεωρείται κάθε αναχρονιστική και άσκοπη κρατική ρύθμιση, η οποία ενέχει κόστος συμμόρφωσης για την επιχείρηση και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς χωρίς να διασφαλίζει αντίστοιχου επιπέδου οικονομική και κοινωνική ανταποδοτικότητα των πόρων που διατίθενται για τον σκοπό αυτό. Τα εμπόδια είναι περιορισμοί, επιβαρύνσεις και ανασχέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα, να καθυστερούν ανεπίτρεπτα ή να ματαιώνουν επιχειρηματικές αποφάσεις και προσπάθειες, να διογκώνουν το συνολικό οικονομικό κόστος της επιχείρησης ή περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της σε βάρος της ανάπτυξης.

Η φύση των εμποδίων

Τα περίπου 250 εμπόδια έχουν ταξινομηθεί σε 30 πεδία επιχειρηματικής δράσης, από την ίδρυση μιας εταιρείας μέχρι την εκκαθάρισή της και συμπεριλαμβάνουν την εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων, τις μεταφορές προϊόντων, τη διαφήμιση, τα χρηματοοικονομικά κ.λπ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εμπόδια αυτά πηγάζουν από:

• Τις συναρμοδιότητες/αλληλοεπικαλύψεις υπουργείων και φορέων.
• Την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ συναρμοδίων υπηρεσιών
• Την αναχρονιστική μορφή κανόνων, ρυθμίσεων, αποφάσεων, νόμων.
• Την άγνοια των υπουργείων και φορέων για τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς σε συνδυασμό με την αδυναμία τους ή άρνησή τους να συνεργαστούν με την επιχειρηματική κοινότητα και την ευρύτερη νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.
• Την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.
• Την πολυνομία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εμποδίων εντάσσεται σε τρεις κύριους άξονες:

1. Την ύπαρξη πολλών κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.
2. Την καταβολή μη ανταποδοτικών εισφορών υπέρ τρίτων.
3. Τον κρατικό προσδιορισμό αμοιβών και τιμών.


Αρχές λύσεων

Ο ΣΕΒ δεν περιορίστηκε στην απλή καταγραφή των εμποδίων αυτών. Ταυτόχρονα, επισημαίνει την επίπτωση του κάθε εμποδίου στην επιχειρηματική δράση και προτείνει για το κάθε ένα ξεχωριστά συγκεκριμένη λύση. Ειδικότερα, οι προτάσεις μας για την επίλυση των 250 προβλημάτων που κατέγραψε η έρευνα, βασίζονται στις εξής αρχές: 

- Καθιέρωση του τεκμηρίου της άπρακτης προθεσμίας πέραν της οποίας η απάντηση του δημοσίου πρέπει να θεωρείται ότι είναι θετική. 

- Χρήση των γνώσεων, εμπειριών και πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων (outsourcing). 

- Καθορισμός προτεραιοτήτων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρηματικών υποθέσεων -π.χ. η έκδοση άδειας μιας ιδιωτικής κατοικίας δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα έναντι της οικοδομικής άδειας ενός εργοστασίου. 

-  Κατάργηση από τη διαδικασία αξιολόγησης ενός φακέλου της υποχρέωσης του Δημοσίου να εισπράττει αμοιβές υπέρ τρίτων, καθώς πλήθος ελέγχων αφορά αποκλειστικά αυτόν το στόχο και όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος. 

-  Εκ των υστέρων υποβολή δικαιολογητικών με προκαταρκτική υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των όρων που θέτει το Δημόσιο. 

- Αξιοποίηση διαδικασιών και ελέγχων που κάνει ο ιδιωτικός τομέας για τους ίδιους σκοπούς που θα ενδιέφερε και το Δημόσιο, π.χ. οι ασφαλιστικοί έλεγχοι για τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου ενός εργοστασίου με ιδιωτική εταιρεία είναι οι ίδιοι που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας εργοστασίου από το Δημόσιο. 

- Συνοπτικές διαδικασίες και ελαχιστοποίηση απαιτήσεων για υποθέσεις ήσσονος σημασίας, π.χ. για χαμηλής ισχύος μονάδες και για χαμηλού προϋπολογισμού επενδύσεις που συνθέτουν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ευθύνη κάλυψης των απαιτήσεων να αναλαμβάνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση. 

- Εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ό,τι αφορά προδιαγραφές ή έγκριση, π.χ. μηχανήματα με έγκριση Ε.Ε. στη χώρα παραγωγής τους να μη χρειάζονται πρόσθετη έγκριση στην Ελλάδα.

Είναι κατανοητό ότι ένα τόσο μεγάλο πλήθος εμποδίων δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μονομιάς, αλλά σταδιακά με βάση τις παραπάνω αρχές. Για τον λόγο αυτόν, ο ΣΕΒ έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό κατάλογο όπου δίνεται η προτεραιότητα σε 30 εμπόδια για τα οποία επιζητείται η άμεση λύση τους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων για την εξάλειψη των εμποδίων αυτών απαιτείται υπουργική απόφαση ή απλή τροποποίηση νόμου.

Η καταγραφή των εμποδίων έγινε με σκοπό να δημιουργήσει τη βάση μιας δυναμικής προσπάθειας να λυθούν τα δεσμά της σύγχρονης επιχείρησης, να απελευθερωθεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Η δουλειά αυτή θα είναι αντικείμενο μιας ευρύτερης και ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων με όλους τους επιχειρηματικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας, στους οποίους το αποστείλαμε σήμερα. Ταυτόχρονα, αποτελεί τη βάση για την άμεση λειτουργία του «Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων στην Επιχειρηματικότητα» που ιδρύει ο ΣΕΒ, για τη συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Μετά τη συνάντηση του πρόεδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στα γραφεία του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι η μεταμόρφωση της κρατικοδίαιτης ελληνικής οικονομίας σε μία οικονομία ανταγωνιστική, εξωστρεφή, σύγχρονη.

Στο πλαίσιο αυτό, παραδίδουμε σήμερα στον Υπουργό μία εκτεταμένη καταγραφή –την οποία επεξεργάστηκε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με άλλους φορείς και συνδέσμους— των πολυεπίπεδων εμποδίων, που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματικότητα στον τόπο μας. Είναι μία καταγραφή περίπου 250 εμποδίων που αναδεικνύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η επιχειρηματική δράση περνά καθημερινά από συμπληγάδες.

Από τα 250 εμπόδια επιλέξαμε κατά προτεραιότητα τα 30 κυριότερα ώστε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη σχετική δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι του Μνημονίου.

Η δουλειά αυτή θα είναι αντικείμενο μιας ευρύτερης και ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων με όλους τους επιχειρηματικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας στους οποίους το αποστείλαμε σήμερα. Ταυτόχρονα αποτελεί τη βάση για την άμεση λειτουργία του Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων στην Επιχειρηματικότητα που ιδρύει ο ΣΕΒ, με στόχο να παρακολουθείται η υλοποίηση των προτεινόμενων λύσεων και να υποβάλλονται σε μόνιμη βάση επίκαιρες προτάσεις για την συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Πρέπει να γίνει επιτέλους συνείδηση, ότι μόνο η λύτρωση της επιχειρηματικότητας από τα μύρια όσα εμπόδια και αντικίνητρα που για χρόνια τώρα την αλυσοδένουν, μπορεί ν’ ανοίξει ξανά τον δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Ευχαριστώ τον Υπουργό για την παρουσία του, εδώ, σήμερα, που νομίζω ότι υποδηλώνει πως συμμερίζεται αυτή μου την πεποίθηση.»


Χρυσοχοϊδης: Να υπερβούμε τους παραδοσιακούς μας ρόλους

«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μαζί, ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο Εθνικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στόχους, δράσεις και χρονοδιάγραμμα», ζήτησε σήμερα από τους κοινωνικούς εταίρους ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παραλαμβάνοντας μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα που του παρέδωσε το Προεδρείο του ΣΕΒ.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση εκπέμπει το μήνυμα ότι «για να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τους παραδοσιακούς μας ρόλους, να σκεφτόμαστε δημιουργικά και να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, ώστε να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις».

Ακόμη, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζουμε το νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές. Γυρίζουμε σελίδα, γράφοντας ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα για τη χώρα, για τη νέα γενιά, για να αποκτήσουμε υγιείς και βιώσιμες οικονομικές βάσεις».

ΓΣΕΕ: "Η Βουλιμία του ΣΕΒ εκτός ορίων"

"Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ’ ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους.

Η θέση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το μάρμαρο. Ας πληρώσουν επιτέλους όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλούτιζαν και πλουτίζουν στις πλάτες μας.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, αυτές τις «φαεινές ιδέες» του ΣΕΒ όπως απαιτούμε και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών να πάρει πίσω τις σημερινές προτάσεις του για τις ανατροπές στα εργασιακά και να αναλάβει αυτό που καιρό έπρεπε να είχε κάνει. Την δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση".

Κριτική Κ. Μίχαλου στις προτάσεις του ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τις προτάσεις του ΣΕΒ, για την άρση των εμποδίων της επιχειρηματικότητας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα ο ΣΕΒ πρότεινε μια δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με την οποία εν πολλοίς συμφωνούμε.

Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία μου για την χρησιμότητα ή ακόμη και την σκοπιμότητα που ενδέχεται να κρύβουν ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ.

Και αρχίζω από το θέμα που μας αφορά ως επιχειρηματικό κόσμο.

- Ποια είναι η σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού, με ιστορία 90 χρόνων; Δεν θα αποβεί εν τέλει σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την χώρα, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, που έτσι θα χάσουν τις άκρως ανταποδοτικές υπηρεσίες που λαμβάνουν από τα επιμελητήρια;

- Ποια η είναι χρησιμότητα του φραγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία; Το κράτος δεν πρέπει να μεριμνά για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών του;

- Ποια η είναι η χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των πλοίων; Μήπως το κράτος δεν πρέπει να εποπτεύει τις αγορές προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών;

Καλούμε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει ορισμένες - ευτυχώς ελάχιστες - από τις προτάσεις του, προκειμένου οι κακές λεπτομέρειες να μην επηρεάσουν το σύνολο των θετικών προτάσεων.
Ας δούμε και ας διορθώσουμε πρώτα τα μείζονα προβλήματα, όπως αυτά της γραφειοκρατίας και της υπερβολικής φορολογίας και ας αφήσουμε όπως τους πρέπει να δευτερεύουσα θέση τα ελάσσονα.

Για να μην υπάρχουν και άλλοθι από την κυβέρνηση για την συνέχιση των λανθασμένων επιλογών της. Πάταξη της γραφειοκρατίας και δραστική μείωση της φορολογίας, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες».


* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης του ΣΕΒ "Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια" δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v