Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Διάψευση περί πιέσεων για "κούρεμα"

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε άρθρο του περιοδικού Der Spiegel το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

ΔΝΤ: Διάψευση περί πιέσεων για κούρεμα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διέψευσαν άρθρο του περιοδικού Der Spiegel το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

"Οπως έχουμε πει επανειλημμένως, το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

"Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Reuters.  

"Οσοι μιλούν για αναδιάρθρωση δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη", σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε άρθρο του το Spiegel αναφέρει, χωρίς να κατονομάζει την πηγή του, ότι ο ΔΝΤ φέρεται να έχει αμφιβολίες για την επιτυχία των προσπαθειών διάσωσης της Ελλάδας και "πιέζει για να επισπευσθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους". 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, προδημοσίευση ρεπορτάζ του Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα αναφέρει ότι "τη θέση αυτή υποστήριξαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στις επαφές των προηγούμενων ημερών με υπηρεσιακούς παράγοντες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων".

Σύμφωνα με το Spiegel, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιχειρηματολογούν ότι "είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ" και "πιθανοί τρόποι είναι ένα 'κούρεμα' του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων".

Το περιοδικό προσθέτει ότι και στις τρεις εναλλακτικές λύσεις συνέπεια θα είναι ότι "οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους".

Το δημοσίευμα του Spiegel υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του αυτές, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v