Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Το χειρότερο rating στον κόσμο η Ελλάδα

Η S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "CCC" με αρνητικές προοπτικές. Βλέπει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας. Πόσο υπολογίζει το "κούρεμα". Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ.

S&P: Το χειρότερο rating στον κόσμο η Ελλάδα
Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" από "B", διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook negative). Ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε "C" και αφαιρεί τη χώρα από το creditwatch.

Η Ελλάδα έχει πλέον τη χαμηλότερη εθνική αξιολόγηση σε όλο τον πλανήτη, έχοντας πέσει πιο κάτω από τον Ισημερινό, την Τζαμάικα, το Πακιστάν και τη Γρενάδα.

Οι πιθανότητες να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία να καλύπτει τα κριτήριά της για τον ορισμό της πτώχευσης, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αναφέρει η S&P.

Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπλέον, εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ του 50% και του 70%.

Σύμφωνα με τον οίκο, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει μεγάλη, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 ή αργότερα. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014 προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.

Κατά τη γνώμη της S&P, υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος που σχεδιάζουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα σε "SD" (selective default) αν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους ή σε κάποιου είδους επιμηκύνση, κινήσεις που συνιστούν πτώχευση με βάση τα κριτήριά της.

Aν και θεωρεί πως οι πιστωτές της Ελλάδας θα της παράσχουν επιπρόσθετη χρηματοδότηση, με βάση και τις δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης, πιστεύει ότι ορισμένοι εξ αυτών ίσως θέσουν ως όρο για τη νέα χρηματοδότηση την αναδιάρθρωση.

Τα επιτόκια στα 10ετή ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν σε ποσοστό 17% για δεύτερη φορά φέτος. Πιέσεις υπέστησαν επίσης τα yields στα ιρλανδικά και στα πορτογαλικά ομόλογα.

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη
 
Η ελληνική υποβάθμιση έρχεται τη στιγμή όπου το ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης (EFSF) προετοιμάζεται να εκδώσει το δεύτερο ομόλογό του φέτος, ίσως την Τρίτη, με προβλέψεις για εύρωστη ζήτηση, που αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη δοκιμαζόμενη κοινότητα.
 
Παρά τους φόβους για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και την πτώση των τιμών στα περιφερειακά ομόλογα, επενδυτικά funds και κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, στην Ασία και ακόμη και αμερικανικά κεφάλαια αναμένεται να καταθέσουν προσφορές για τη συγκεκριμένη έκδοση του ομολόγου.

Tι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor's γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.

Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση βιώσιμης λύσης, η οποία θα επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση παραβλέπει επίσης τις κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και τη βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχους τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει αταλάντευτη στον δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v