Στον… αέρα και πάλι τα PIGS

Το γαλλογερμανικό "όχι" στην αύξηση κεφαλαίων του EFSF και η πίεση για μείωση ελλειμμάτων και χρέους επαναφέρουν τις ανησυχίες των αγορών. Ο κίνδυνος της δεύτερης ταχύτητας και τα όρια αγορών της ΕΚΤ.

Στον… αέρα και πάλι τα PIGS
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πληρώσει, όπως όλα δείχνουν, τον…λογαριασμό της απόφασης Μέρκελ-Σαρκοζί να μην υπάρξει καμία άλλη βοήθεια προς την ευρωπαϊκή περιφέρεια αν δεν προηγηθεί δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.

Μπορεί χθες τα spreads των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων να παρέμειναν σταθερά, για να συμβεί όμως αυτό απαιτήθηκε, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ να εντείνει τις αγορές της απορροφώντας τους κραδασμούς των αποφάσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η κατηγορηματική δήλωση των ηγετών των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της ευρωζώνης ότι τα τωρινά κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) κρίνονται επαρκή και επομένως δεν εξετάζεται η διεύρυνση των εγγυήσεων οδήγησε σε στροφή των επενδυτών προς τα ασφαλή γερμανικά ομόλογα.

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου έπεσε στο 2,28%, αντανακλώντας την πρόθεση της Γερμανίας να μην αναλάβει πρόσθετο βάρος αυξάνοντας τις εγγυήσεις της προς τον προσωρινό μηχανισμό. Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα γαλλικά ομόλογα, με το spread του δεκαετούς να υποχωρεί οριακά σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Η κατηγορηματική θέση της Γερμανίας και της Γαλλίας ότι δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να υπάρξει έκδοση ευρωομολόγου και δεν κρίνεται αναγκαία η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF σκόρπισε απογοήτευση στους επενδυτές και ενέτεινε την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον των PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία).

Οι ανησυχίες για το πόσο θα διαρκέσει το πρόγραμμα αγορών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανήλθαν δριμύτερες καθώς όλο και περισσότεροι σημειώνουν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει για πολύ με ρυθμό 22 δισ. ευρώ την εβδομάδα, όσο μάλιστα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να ξεκαθαρίσουν πού θα καταλήξουν αυτά τα ομόλογα.

Αυτές οι ανησυχίες οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και δημιουργούν προϋποθέσεις για έναν νέο ισχυρότερο γύρο πιέσεων σε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που εισηγούνται το Βερολίνο και το Παρίσι απαιτεί από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να ακολουθήσουν ακόμη πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, επιτυγχάνοντας από το 2012 όχι μόνο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά και πρωτογενή πλεονάσματα για να μειωθεί το χρέος.

Οι αγορές αμφιβάλλουν για το πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη φρενάρει και τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ενδέχεται να ρίξουν σε ύφεση και τις οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Θυμίζουν δε ότι η ευρωζώνη και το ΔΝΤ αστόχησαν στις εκτιμήσεις τους για το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα.

Το μεγάλο ερώτημα έγκειται επομένως στο αν η Ιταλία και η Ισπανία καταφέρουν να εισέλθουν στον νέο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, που συγκροτείται γύρω από τη Γερμανία ή αν θα παραμείνουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στη δεύτερη ταχύτητα.

Επισήμως, η Μαδρίτη και η Ρώμη χαιρέτισαν το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα, με εμφανή όμως αμηχανία, καθώς επέλεξαν να αγνοήσουν την κατηγορηματική δήλωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει έκδοση ευρωομολόγου τώρα, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο ότι ανοίγει ο δρόμος για την έκδοσή του.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v