Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Στην ευρωζώνη αρκετοί δεν μας θέλουν

Αρκετοί στην ευρωζώνη δεν μας θέλουν, τόνισε ο υπ. οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Υποστήριξε ότι όλες οι απαιτήσεις της τρόικας θα έχουν καλυφθεί μέχρι την τηλεδιάσκεψη.

Βενιζέλος: Στην ευρωζώνη αρκετοί δεν μας θέλουν
Δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης εντός της ευρωζώνης, τόνισε ο υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ έκανε λόγο και για δυνάμεις που δεν θέλουν την Ελλάδα σε αυτήν.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "υπάρχουν πια εμφανείς δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης που παίζουν με τη φωτιά, θεωρούν ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, θέλουν μια Ελλάδα ενδεχομένως εκτός ευρωζώνης".

Όπως τόνισε, αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό εδώ στην Ελλάδα από όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Και πρέπει να συσπειρωθούμε για να μη δώσουμε σε κανέναν το πρόσχημα ή το άλλοθι που περιμένει για να εφαρμόσει ένα σενάριο το οποίο θα αποδειχθεί σενάριο τρόμου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει ήδη το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της ώστε να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, ενώ απομένουν ελάχιστα ζητήματα τα οποία θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι την τηλεδιάσκεψη του eurogroup, που είναι προγραμματισμένη για τις 18:00.

Όμως, υπογράμμισε, αντιμετωπίζουμε μια ιδιόρρυθμη κατάσταση, με συνεχείς αλλαγές σε όρους και προϋποθέσεις που μας ζητούνται.  

"Αν κάποιοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα για κομματικούς ανταγωνισμούς, για εκλογικούς συσχετισμούς, για προσωπικούς υπολογισμούς, κάνουν λάθος, κάνουν απολύτως λάθος. Δεν είναι η ώρα τώρα να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Όλοι είμαστε στο ίδιο μετερίζι", τόνισε ο Ε. Βενιζέλος.

Διέψευσε δε ότι η Ευρώπη θέτει όρο την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου. "Αυτό το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας είναι να υπάρχει η βεβαιότητα πως η Ελλάδα δεσμεύεται και πως το κράτος μας, η πολιτεία μας, έχει συνέχεια. Και ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση και από την παρούσα βουλή αλλά και από την επόμενη βουλή, δηλαδή από την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και από την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτη".

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον παρακάλεσε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παραιτηθεί από τον μισθό του. "Είναι μια συμβολική ενέργεια, που τον τιμά ιδιαίτερα", σημείωσε.  

Νωρίτερα, εντός του Προεδρικού Μεγάρου, στις σύντομες δηλώσεις των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες, ο Ε. Βενιζέλος είπε στον Κ. Παπούλια:

"Κύριε Πρόεδρε, η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Αυτό έχει καταστεί πάρα πολύ δύσκολο διότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που παίζουν με τη φωτιά. Παίζουν με τη φωτιά και διεθνώς και στο εσωτερικό. Άλλοι παίζουν με πυρσούς και άλλοι παίζουν με σπίρτα. Αλλά ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος.

Δυστυχώς, τα διλήμματα είναι τραγικά. Το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή οικονομική καταστροφή, που θα συμπαρασύρει και την κοινωνία και ενδεχομένως και τους θεσμούς μας, το επίπεδο της Δημοκρατίας μας. Και γι’ αυτό πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια. Πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ποιοι είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν εδώ και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μας περιβάλλουν.

Στην ευρωζώνη είναι αρκετοί αυτοί που δεν μας θέλουν πια και πρέπει να τους πείσουμε ότι εμείς μπορούμε να μείνουμε μέσα σε αυτήν, να ανακτήσουμε το έδαφος που έχουμε χάσει, να είμαστε ισότιμοι, αυτοδύναμοι και ανταγωνιστικοί, με προσπάθεια, βεβαίως, που πρέπει να την κάνουμε προς όφελος των παιδιών μας και των εγγονών μας.

Αυτό είναι κάτι πολύ δυσάρεστο, είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής, θα έλεγα της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά δυστυχώς εδώ έχουμε φτάσει, αυτή είναι η πρόκληση της δικής μας γενιάς.

Εσείς, ένας αγωνιστής, ένας άνθρωπος που έχει αντισταθεί, γνωρίζετε τι σημαίνει να είσαι αντιμέτωπος με προκλήσεις και με μεγάλα διλήμματα. Αυτό συμβαίνει τώρα".

Προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Αυτό έχει καταστεί πάρα πολύ δύσκολο γιατί είναι πάρα πολλοί αυτοί που παίζουν με τη φωτιά. Παίζουν με τη φωτιά και διεθνώς και στο εσωτερικό. Άλλοι παίζουν με πυρσούς κι άλλοι παίζουν με σπίρτα, αλλά ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος.

Τα διλήμματα δυστυχώς είναι τραγικά. Το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή οικονομική καταστροφή που θα συμπαρασύρει και την κοινωνία και ενδεχομένως και τους θεσμούς μας. Πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια. Στην ευρωζώνη είναι αρκετοί αυτοί που δεν μας θέλουν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v