Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάριο προσωρινού Grexit βλέπουν οι Γερμανοί

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επεξεργάζεται σοβαρά ένα σχέδιο που προβλέπει να υποχρεωθεί η Ελλάδα να ζητήσει προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI.

Σενάριο προσωρινού Grexit βλέπουν οι Γερμανοί
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας μελετά σοβαρά ένα σχέδιο που προβλέπει να υποχρεωθεί η Ελλάδα να ζητήσει προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη, μέχρι να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης στο Market News International.

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι, δεδομένου πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μελετά αυτό το σχέδιο, τότε είναι το πιθανότερο σενάριο πλέον. Ωστόσο, δεν είναι τελειωμένη υπόθεση. Ορισμένοι πολύ ισχυροί παράγοντες της ευρωζώνης είναι έντονα αντίθετοι σε αυτό το σχέδιο και δεν αναμένεται απόφαση προς τέτοια κατεύθυνση μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον.

«Είναι ένα ακόμη σενάριο εργασίας που δεν είναι καινούριο, αλλά τον τελευταίο μήνα έχει αναδειχθεί στο πιθανότερο από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου… Υπάρχει μια ομάδα, υπό τον υπουργό Wolfgang Schaeuble, που πιστεύει ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να επιστρέψουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα», δήλωσε μία από τις πηγές του πρακτορείου.

Άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι η Γερμανία κάνει τέτοια επιθετική στροφή στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος, εξαιτίας των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους.

«Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο δάνειο. Ακόμη κι αν όλοι το διαψεύδουν, ξέρουμε ότι είναι αναπόφευκτο. Εξαιτίας όμως των αυξανόμενων πολιτικών πιέσεων στη Γερμανία, αυτή η απόφαση θα καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο».
 
Ο ίδιος προσθέτει ότι «τα επιθετικά στελέχη του υπουργείου πιστεύουν ότι, δεδομένου πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα, θα είναι καλύτερα να της δοθούν ως γεφυροδάνειο για να διευκολυνθεί η προσωρινή έξοδος».

Ο αξιωματούχος τονίζει ότι αυτή η λύση θα έχει καλύτερη υποδοχή στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και σε άλλες χώρες όπως η Σλοβακία και η Εσθονία, καθώς το νέο δάνειο θα πουληθεί ως το τελευταίο και θα θεωρηθεί τιμωρία αφού θα συνοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Από εδώ και πέρα, όλα είναι πολιτική, αφού πολλές χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο… Το ελληνικό ζήτημα θα επιλυθεί κυρίως με πολιτικά κριτήρια περισσότερο, παρά με τεχνικά και δημοσιονομικά», σχολιάζουν οι πηγές του πρακτορείου.

Στο εν λόγω σενάριο, την πρωτοβουλία για την πρόσκαιρη έξοδο της Ελλάδας θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, δημοσίως τουλάχιστον, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί η Γερμανία ο κακός. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ληφθεί πίσω από κλειστές πόρτες η απόφαση να φύγει η Ελλάδα, ουσιαστικώς η Αθήνα θα υποχρεωθεί να ζητήσει την έξοδο, αν θέλει το τρίτο δάνειο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v