Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό “weekend” για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ. Αισιοδοξία από Μέρκελ - Σόιμπλε για λύση τη Δευτέρα αλλά και άρνηση για κούρεμα. Αναζητούνται τρόποι να καλυφθεί "χάσμα" 10 δισ. ευρώ. Τα ραντεβού Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής.

Καυτό “weekend” για την Ελλάδα
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο καυτό θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει οριστική απόφαση τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Στόχος αυτής της τηλεδιάσκεψης ήταν να παρουσιαστούν οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν γύρω από το ελληνικό χρέος και το κόστος κάθε μιας εξ αυτών για κάθε χώρα που συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από ελληνικής πλευράς στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν τόσο ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας όσο και ο Π. Τσακλόγλου.

Παράλληλα, σε συνεχείς διαβουλεύσεις το σαββατοκύριακο βρίσκεται το Euro Working Group με στόχο να έχει έτοιμη πρόταση.

"Είμαι σίγουρη ότι τη Δευτέρα μπορεί να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα", τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ την Παρασκευή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, που δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το χρέος, θέση που ασπάζεται και η φινλανδή ομόλογος του.

Η κ. Μέρκελ απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο κουρέματος του επίσημου τομέα, τονίζοντας ότι είναι εφικτή μια συμφωνία και χωρίς το "κούρεμα". Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, θέμα το οποίο, όπως είπε, συζήτησε και με την κα Μέρκελ. «Δεν θα χάσουμε λεφτά από αυτή τη συμφωνία. Θα δώσουμε τα κέρδη από τα ομόλογα που βγάλαμε», είπε χαρακτηριστικά.


Σαμαράς: Δίνουμε τη μάχη

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι στο διήμερο στις Βρυξέλλες είχε συνεχείς επαφές με πρωθυπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους της Ευρώπης, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους ομολόγους του. Δίνουμε τη μάχη και υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, τόνισε αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινήσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων ή να κάνει προβλέψεις για τη Δευτέρα.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «αν δεν είχαμε κλείσει και τα 72 prior actions που είχαν τεθεί τότε δεν θα είχαμε ελπίδα για θετικές εξελίξεις την επόμενη Δευτέρα, πιθανότατα την περασμένη εβδομάδα να αποφάσιζαν να μας διώξουν από το ευρώ». Σημείωσε επίσης ότι το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας οφείλεται στο ότι τέθηκαν πολλά τεχνικά και νομικά θέματα τα οποία οι υπουργοί οικονομικών δεν ήταν έτοιμοι να λύσουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς έμεινε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να έχει τηλεφωνήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κατά πληροφορίες, με Γκάιτνερ και Λαγκάρντ.


Δύσκολα τα "μαθηματικά" της λύσης

Η ελληνική πλευρά φέρεται να δηλώνει μετά τις συναντήσεις ότι το ΔΝΤ δέχεται να μειωθεί το έλλειμμα στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120%. Το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020. Απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.

Όπως υποστηρίζει Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, τα μεγέθη που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν μείωση του ελληνικού χρέους κατά 10 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς ομολόγων και της επέκτασης των ωριμάνσεών τους, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ ύψους 9 δισ. (κατά ορισμένες πληροφορίες το 75% των συνολικών κερδών) και μείωση επιτοκίων με όφελος περίπου 8 δισ. ευρώ. Τις εκτιμήσεις μεταφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται το Reuters. 

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι το ελληνικό υπουργείο ήδη ετοιμάζει τις διαδικασίες για την επαναγορά ομολόγων, ενώ, εάν υπάρξει έγκριση από το eurogroup, αυτή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι υπουργοί οικονομικών, πάντως, καλούνται να ξεπεράσουν ένα ακόμα πρόβλημα. Η άνοδος της τιμής των ομολόγων (το δεκαετές τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 35% της ονομαστική αξίας) δημιουργεί προβλήματα. «Αν η τιμή είναι υψηλή, δεν μπορεί να τρέξει το σχέδιο», δηλώνει αξιωματούχος στη WSJ.


Το πρωϊ της Παρασκευής το euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Η Ελλάδα μπορεί να μην ήταν επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, απασχόλησε όμως αρκετούς ηγέτες στις διμερείς επαφές που είχαν πριν αρχίσει η συνάντηση. Ανάμεσά τους η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ραντεβού με τους κ. Ρομπάι, Γιούνκερ και Μπαρόζο για να μεταφέρει την αγωνία της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται αλλά και για τις ξαφνικές απαιτήσεις της Γερμανίας για προνομιακή μεταχείριση, οι οποίες χαρακτηρίζονται «παράλογες».

Πάντως, ο Α. Σαμαράς διεμήνυσε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και τώρα ήρθε η ώρα των δανειστών. Αυτήν τη θέση διατύπωσε και στις δηλώσεις του. Από το μέτωπο των μετριοπαθών, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου τη Δευτέρα να κλείσει η συμφωνία.

Στη συνάντηση μάλιστα με τον κ. Γιούνκερ ήταν παρόντες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο επικεφαλής του EWG, Τομάς Βύσερ, που έχει επιφορτιστεί να παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να βγαίνουν οι αριθμοί.

Οι κυβερνητικές διαρροές ανέφεραν ότι ο Α. Σαμαράς δήλωσε στις επαφές του ότι η διαφορά που χωρίζει τη συμφωνία από τη μη συμφωνία είναι 10 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πολύ μικρό για να προκληθεί χάος σε περίπτωση ρήξης της Γερμανίας με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η Α. Μέρκελ δεν έδωσε το πολυπόθητο ραντεβού για διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προφασιζόμενη το βαρύ πρόγραμμα επαφών λόγω των διαφωνιών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Οι πληροφορίες όμως από τη Γερμανία αναφέρουν ότι η καγκελάριος επιμένει στην προνομιακή μεταχείριση, διαφωνεί με τη μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο 0,25% και δεν θέλει στην απόφαση να αναγράφεται η προοπτική για κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα το 2016. Σημειώνεται ότι χθες και ο υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε υποστήριξε ότι αν η Γερμανία συναινέσει σε κούρεμα δεν θα μπορεί να δώσει εγγυήσεις (πρακτικά δάνεια μέσω ESM) στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα αντιβαίνει τους κανόνες του γερμανικού προϋπολογισμού.

Η Α. Μέρκελ συναντήθηκε πριν από την έναρξη της συνόδου με τον επικεφαλής του EWG Τομάς Βύσερ και σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος προσπάθησε να εξηγήσει ότι οι απαιτήσεις της δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά στους αριθμούς. Δεν θα χάσει δηλαδή η Γερμανία κονδύλια αν τα επιτόκια στα διμερή δάνεια μειωθούν στο 0,25% και αν υιοθετηθεί η πρόταση όπως αυτή παρουσιάστηκε στο eurogroup της Τρίτης.

Ο πυρετός των διαβουλεύσεων θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα, με το EWG να βρίσκεται επί ποδός μέχρι τότε. Όμως, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα φως στο τούνελ.

Όπως ενημερώθηκε το euro2day, ο μετριοπαθής άξονας ελπίζει ότι η Α. Μέρκελ θα πειστεί αν αναλογιστεί ότι η αποδυνάμωση της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα προκαλεί κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα και καθιστά ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε μια περίοδο όπου καταγράφεται δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ διεμήνυσε μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να βρεθεί λύση τη Δευτέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Όλι Ρεν, ο οποίος έκανε έκκληση να βρεθεί λύση τη Δευτέρα, καθώς και ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ που ζήτησε να κάνουν και οι δανειστές το καθήκον τους.

Μάχη και για το ΕΣΠΑ

Εκ παραλλήλου, η κυβέρνηση διεξάγει και διαπραγμάτευση για τα κοινοτικά κονδύλια την περίοδο 2014 - 2020. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα μειώνονται από 20,2 δισ. που ήταν στο τρέχον ΕΣΠΑ μόλις σε 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, γιατί το απαισιόδοξο κάνει λόγο για 11,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση άνω του 40% και προκύπτει από το γεγονός ότι η κατανομή των κονδυλίων γίνεται με βάση το ΑΕΠ της χώρας τη διετία 2007-2009, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η ύφεση που ακολούθησε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανεβάσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα, επικαλούμενη την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει και σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να πάρει τουλάχιστον 20% περισσότερα κονδύλια από τα 11,2 δισ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v