Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία για χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020

Το ΔΝΤ και οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συμφώνησαν για χρέος 124% του ΑΕΠ έως το 2020 μέσω μέτρων ύψους 40 δισ., σύμφωνα με το Reuters. Επικοινωνία Σαμαρά σε Γιούνκερ. Γερμανική προσπάθεια για ευέλικτη συμφωνία. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Συμφωνία για χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020
Όλοι οι υπουργοί οικονομικών θέλουν λύση. Όμως, οι τεχνικές εκκρεμότητες αποδεικνύονται μεγάλο αγκάθι για τις διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανική πλευρά καταβάλει προσπάθειες για πολιτική συμφωνία σήμερα, η οποία όμως θα αφήνει περιθώρια «ελιγμών». Το πρόσχημα που επικαλείται είναι ότι αυτό που θα αποφασιστεί σήμερα θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο πιθανόν να έχει ενστάσεις.

Γερμανικές πηγές σημείωναν ότι κομβικό σημείο για τη συμφωνία και την περαιτέρω πορεία ίσως αποδειχθεί το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Και αυτό γιατί οι γερμανοί θέλουν πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και μετά να αποφανθούν για τις περαιτέρω κινήσεις.

Η θέση αυτή, όμως, δημιουργεί ερωτηματικά για το θέμα της δόσης, για την οποία μάλιστα γερμανικές πηγές υποστηρίζουν ότι θα καταβληθεί τμηματικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η χώρα δεν έχει ξεμείνει μέχρι τώρα από ρευστότητα, δεδομένου ότι υπάρχει η εναλλακτική της έκδοσης εντόκων.

Κοινή επιδίωξη όλων, πάντως, είναι να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Reuters: Συμφωνία ΔΝΤ-ευρωζώνης για χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν στη μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 μέσω δέσμης μέτρων που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

H συνεισφορά της ΕΚΤ στην μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της αποποίησης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει θα ανέλθει σε 11 δισ. ευρώ, σημείωσαν αξιωματούχοι.

Επιπρόσθετα, επήλθε συμφωνία για μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η χώρα στις 50 μονάδες βάσης (από 150μ.β), μόλις η Ελλάδα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.

Πηγαίνουμε αργά, αλλά έχουμε καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ως το τέλος του 2014 και o στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται στο 124% το 2020, ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Νωρίτερα το Reuters ανέφερε πως το ΔΝΤ θέλει oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ τώρα (up front) και να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση στο μέλλον, δήλωσε νωρίτερα πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μια άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, σημείωσε η πηγή.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει, ανέφερε η πηγή, ότι αν δεν υπάρξει τώρα μια μείωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα και οι Έλληνες πολίτες θα περιορίσουν τις δαπάνες τους, εκτροχιάζοντας άλλες μακροοικονομικές σταθερές του προγράμματος προσαρμογής.

Η πηγή του Reuters σημείωσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε από την ευρωζώνη να δεσμευτεί σε μια περαιτέρω μείωση του επιπέδου του χρέους κάτω από το 120% του χρέους, πρόσθεσε η πηγή. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει κούρεμα του χρέους.

Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και ότι δεν θα δεχθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα που δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επεσήμανε η πηγή.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι τα μέτρα στα οποία θα συμφωνήσει το Eurogroup, καθώς και οι υποθέσεις για το πρόγραμμα προσαρμογής, πρέπει να είναι πειστικές στους επενδυτές, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.




Η έκκληση Σαμαρά

Οι διεργασίες του eurogroup, διακόπηκαν για μια ώρα το απόγευμα. Αξιωματούχος που βρίσκεται εντός, ανέφερε ότι οι αντιπροσωπίες βρίσκονται στις αίθουσες τους για να «επεξεργαστούν τις τεχνικές διαδικασίες συμμετοχής τους στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν - Κλωντ Γιούνκερ, πιέζοντας για απόφαση σήμερα ειδικά για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε ότι αν δεν υπάρχει η εν λόγω απόφαση, τότε η κυβέρνηση συνασπισμού θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες.

Ο Σίμος Κεδίκογλου σε δήλωση του ανέφερε ότι «Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει», χωρίς να διαψεύσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.



Bloomberg: H EKT εξετάζει τρόπους βοήθειας της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει νέους τρόπους για να βοηθήσει τη μείωση του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέσω της χρησιμοποίησης του ελληνικού χρέους στα επενδυτικά της χαρτοφυλάκια, ανέφεραν στο Bloomberg τρεις αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ διερευνά αυτή τη στιγμή διάφορες επιλογές για την βοήθεια της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων ή να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να τα επαναγοράσει, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ βρίσκονται μεταξύ 10 με 15 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Το Φεβρουάριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα επιστρέφοντας τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ. Τώρα εξετάζουν τον τρόπο για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία από τα ομόλογα αυτά, τόνισαν οι τρεις αξιωματούχοι.

Αν η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση και καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, η ΕΚΤ θα αρχίσει να δέχεται και πάλι ελληνικά ομόλογα ως collareral, υποστήριξαν δύο αξιωματούχοι.


Αισιόδοξος ο Ρεν

Προσερχόμενος, πάντως, στη συνάντηση ο Ο. Ρεν εμφανίστηκε αισιόδοξος και επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα. «Θα πρέπει να πάρουμε απόφαση για την επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα για τη χώρα», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σήμερα απόφαση, τόνισε, σημειώνοντας ότι «απέχουμε μερικά εκατοστά από τη λύση».


«Ρεφενές» για την Ελλάδα από την Ευρώπη - Τα σενάρια από FTD και Spiegel

Η άρνηση του Βερολίνου όπως και άλλων χωρών της ευρωζώνης να κουρέψουν το ελληνικό χρέος είναι πιθανόν να οδηγήσει σε λύση «a la carte», υποστηρίζουν οι Financial Times Deutschland, επικαλούμενοι «έγκυρες πηγές».

Σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, "τα μέλη της ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020, επιλέγοντας από την παλέτα των πιθανών λύσεων εκείνες οι οποίες θα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές στο εσωτερικό πεδίο, δηλαδή στην κοινή γνώμη των χωρών τους".

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δεν θα υπάρξει ενιαία λύση για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά θα προκριθεί αυτή με το μικρότερο κόστος για όλους τους παίκτες, «εφόσον οι αριθμοί και το ΔΝΤ το επιτρέπουν», όπως εκτιμούν κύκλοι του Βερολίνου.

Για παράδειγμα, η Γερμανία τείνει προς τη λύση της ενίσχυσης της συμμετοχής της στον EFSF κατά 10 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα αγοράσει ομόλογα από ιδιώτες επενδυτές σε χαμηλές τιμές, σε μία προσπάθεια να μειώσει το βάρος του χρέους.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και το Spiegel-Online, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle: «Διαπραγματευτικοί κύκλοι της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιμέρους χώρες να συμμετάσχουν με εθνικές, εξειδικευμένες δράσεις η καθεμιά στη βοήθεια που θα παρασχεθεί τώρα προς την Ελλάδα. Η Γερμανία θεωρεί ότι έτσι η Αθήνα θα μπορούσε να ωφεληθεί από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας με μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Το 2010 η Γερμανία χορήγησε δάνεια ύψους 15,17 δισ. ευρώ. Η Αθήνα έχει πληρώσει μέχρι τώρα -σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών- 300 εκατ. ευρώ τόκους στη Γερμανία. Με βάση τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα ετήσια έσοδα από το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ περίπου.

Πόσο όμως μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων του πρώτου πακέτου βοήθειας; Τουλάχιστον όχι κάτω από το 1%, που θίγει τη δαπάνη αυτοχρηματοδότησης της εμπλεκόμενης τράπεζας δανειοδότησης KfW, λένε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα ακριβή ποσά δεν αναφέρθηκαν».


Τι λένε οι υπουργοί Οικονομικών και η Λαγκάρντ

«Έχουμε μια συμφωνία που είναι εφικτή κατά 95% άμεσα. Ας πάμε γρήγορα και να φύγουμε από εδώ με μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό πρόγραμμα, να εκταμιεύσουμε τη δόση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Ελπίζω πως η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία και ελπίζω πως δεν θα κρατήσει πολλή ώρα διότι αν όλοι είμαστε υπεύθυνοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «οι μηχανισμοί είναι γνωστοί σε όλους. Τα διαφορετικά επίπεδα πάνω στα οποία μπορούμε να δράσουμε είναι γνωστά σε όλους».

«Είναι η τρίτη συνεδρίαση που πραγματοποιούμε μέσα σε τρεις εβδομάδες και υπήρξε και μία τηλεδιάσκεψη το Σάββατο. Όλες οι παράμετροι της λύσης είναι στο τραπέζι. Αντιμετωπίζουμε τις ευθύνες μας», σχολίασε.

«Επικοινώνησα με τον Γάλλο ομόλογό μου, Π. Μοσκοβισί, είμαστε έτοιμοι για λύση. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτήν απόψε», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.  

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία και η ΕΚΤ δείχνουν ακλόνητες στην άρνησή τους να γίνει κούρεμα του χρέους. «Περιμένω ότι το σημερινό eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα», δηλώνει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της EKT V. Constancio, ενώ τονίζει ότι το κούρεμα δεν είναι στο τραπέζι. «Δεν είναι επί τάπητος, όλα τα άλλα είναι απλώς φήμες» δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική κυβέρνηση, που εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο κουρέματος στο ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας διά στόματος του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Σάιμπερτ ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για τις διασώσεις. Οι υπουργοί οικονομικών στο eurogroup δεν θα συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρόσθεσε.

Θα εργαστούμε πολύ εποικοδομητικά για μια λύση που θα είναι πραγματικά αξιόπιστη για την Ελλάδα, αυτό είναι το σημαντικό, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.  


Fekter: Δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική στην Ελλάδα

Περισσότερο συγκρατημένη παρουσιάζεται η αυστριακή υπουργός Οικονομικών που εκτιμά ότι είναι πιθανή η εκταμίευση της δόσης. Έχουμε την πρόθεση να φτάσουμε σε λύση από τη μια για τη χρηματοδότηση και από την άλλη για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε η Μ. Φέκτερ. Υπάρχουν ακόμα συζητήσεις με το ΔΝΤ αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε στη χορήγηση της δόσης σήμερα. «Η Ελλάδα έκανε μεγάλη προσπάθεια, τήρησε τις δεσμεύσεις της, οπότε δεν έχουμε κάτι για να ασκήσουμε κριτική».

Δεν είναι αυτήν τη στιγμή στην ατζέντα το OSI, υποστήριξε, καθώς εξετάζουμε τη μείωση των επιτοκίων αλλά και την επιστροφή των τεράστιων κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Κούρεμα των κρατικών δανείων θα πληρωθεί από τους φορολογούμενους και αυτό δεν το θέλει καμία χώρα, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα κουρέματος αργότερα απάντησε πως «δεν μπορώ να αποφασίσω για κονδύλια τα οποία θα ξέρω ότι θα χάσω το 2015. Δεν δουλεύει έτσι. Είμαστε στο δρόμο για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά αυτό θα γίνει αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ολοκληρώσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Αισιοδοξία από την Ισπανία και την Ιρλανδία

«Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά, χρειαζόμαστε να συμφωνήσουμε για το επίπεδο χρέους της Ελλάδας. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλήξουμε σε συμφωνία, διότι θα αποτελούσε μήνυμα εμπιστοσύνης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμφωνίας, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες. Έγινε τηλεδιάσκεψη το Σάββατο στην οποία συμμετείχαμε όλοι μας και υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Υποθέτω ότι έγιναν διαπραγματεύσεις και με το ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο». «Έτσι, ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα απόψε. Όμως δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος. Σίγουρα έχουν τεθεί οι βάσεις».


Το πρωί το euro2day μετέδωσε τα εξής:

Στην τηλεδιάσκεψη του eurogroup το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκε η κοινή πολιτική βούληση να υπάρξει συμφωνία σήμερα, διαπιστώθηκε ότι οι τεχνικές δυσκολίες σε πολλά σημεία που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχουν κλείσει. Μάλιστα, το προεδρείο του eurogroup φιλοδοξούσε η τηλεδιάσκεψη να παραμείνει μυστική, ώστε να συνεδριάσουν μόνο οι υπουργοί οικονομικών χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ. Αυτό έχει τη σημασία του. Η διαρροή, η οποία χρεώθηκε στην ελληνική πλευρά, όχι μόνο εκνεύρισε τις Βρυξέλλες, αλλά ταυτόχρονα άλλαξε και τα δεδομένα.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο ώστε να γεφυρωθεί η διαφορά των 10 δισ. που χωρίζει τη «συμφωνία» από τη «μη συμφωνία».

Το euro2day, με δύο συνεχόμενες αποκλειστικότητες, τόσο για το μυστικό ραντεβού της Δευτέρας όσο και για την ξαφνική αλλαγή της Γερμανίας στο «παρά πέντε», περιέγραψε γιατί ναυάγησε η προσπάθεια της περασμένης Τρίτης. Τις αποκαλύψεις αυτές επιβεβαίωσε ο διεθνής τύπος το Σαββατοκύριακο.

Η αλήθεια είναι ότι οι διαφωνίες δεν εντοπίζονται μόνο σε ένα σημείο, αλλά σε περισσότερα. Και όπως μας ενημέρωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, εάν δεν υπάρξει σήμερα το απαραίτητο «break through», οι υπουργοί ενδέχεται να επιδιώξουν μια καταρχήν πολιτική συμφωνία και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την τακτική συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα, στις 3 Δεκεμβρίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να διαχωρίσει την απόφαση για το χρέος από αυτήν της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Αυτή η κίνηση αποβλέπει στο να δοθεί σήμερα η εντολή για επικύρωση της χορήγησης της δόσης από τα κοινοβούλια της Ε.Ε. και στις 3 Δεκεμβρίου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση του «ευρωπαϊκού σκέλους» της χρηματοδότησης. Το ΔΝΤ θα επικυρώσει τη δική του συμμετοχή μετά την απόφαση για τη διαχειρισιμότητα του χρέους.


Ποια αγκάθια παραμένουν

- Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η επιμονή του ΔΝΤ για κούρεμα του επίσημου τομέα, έστω και το 2016, αν αυτό είναι αναγκαίο, και η καταγραφή αυτής της προοπτικής στην απόφαση. Το ταμείο υιοθετεί κατ' αρχάς τη συνδυαστική πρόταση της Ε.Ε. με μειωμένα επιτόκια, επιστροφή κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ και εξπρές ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, επιμένει ότι ακόμα και με αυτό το κοκτέιλ το χρέος δεν θα πιάσει τον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά το 128%. Γι' αυτό επιμένει στο κούρεμα. Από την πλευρά του, το Euro Working Group πρότεινε δύο εναλλακτικές: να παραταθεί ο στόχος για το 120% του ΑΕΠ στο 2022 ή να αυξηθεί το επίπεδο στο οποίο το χρέος θεωρείται διαχειρίσιμο στο 124%. Στα δύο αυτά ενδεχόμενα το ΔΝΤ, επισήμως τουλάχιστον, έχει τοποθετηθεί αρνητικά.

- Προτάθηκε επίσης η παραχώρηση δανείου στην Αθήνα μέσω εγγυήσεων του EFSF, ύψους 10 δισ. ευρώ, ώστε να επαναγοράσει το χρέος της που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών σε τιμές από 25% έως 30% της ονομαστικής αξίας. Η διαδικασία θα είναι εθελοντική και με τη μορφή ενός reverse auction.

- Με αυτές τις προτάσεις, γεννιούνται άλλα προβλήματα: οι μικρές χώρες αντιδρούν στην παραχώρηση νέων εγγυήσεων από τον EFSF. O ΟΔΔΗΧ έχει λάβει εντολή εδώ και έναν μήνα περίπου να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για την επαναγορά. Όμως η διαρροή της είδησης αύξησε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (την Παρασκευή βρίσκονταν στο 35% της ονομαστικής αξίας), γεγονός που περιορίζει σημαντικά τα οφέλη της διαδικασίας.

Επιπλέον, ο IIF έστειλε... ραβασάκι στο eurogroup ότι αν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο θα παραβιάσει τη συμφωνία ότι το PSΙ ήταν μεμονωμένη πρακτική. Απειλεί μάλιστα ότι τα μέλη του θα χαρακτηρίσουν τόσο την Ε.Ε. όσο και την Ελλάδα αναξιόπιστες και θα αποκλείσει τη χώρα μας από μελλοντικό δανεισμό στις αγορές.

- Η Γερμανία επιμένει να μη μηδενιστούν ή να πέσουν τα επιτόκια των διακρατικών δανείων στο 0,25%. Σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε η Α. Μέρκελ με τον επικεφαλής του EWG, Τομάς Βύζερ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος πείστηκε μεν ότι τεχνικά η Γερμανία δεν θα χάσει χρήματα, όμως πολιτικά επιμένει ότι θα τη βλάψει προεκλογικά εάν περάσει στην κοινή γνώμη κάτι τέτοιο. Συνεπώς, επιμένει στην προνομιακή μεταχείριση. Για τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων διαφωνούν και άλλες χώρες της Ε.Ε. Για τα μηδενικά επιτόκια διαφωνούν η Μάλτα, η Σλοβενία, η Σλοβακία κι η Εσθονία.

Όλες αυτές οι αντιρρήσεις θα πρέπει να καμφθούν μέχρι σήμερα το βράδυ. Από αρκετούς αξιωματούχους με τους οποίους συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής το euro2day προκύπτει μεν η πολιτική βούληση για λύση, στις ερωτήσεις όμως για το πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις και στο πώς θα λυθούν τα πιο πάνω προβλήματα που αναφέραμε κανείς δεν είχε πειστική απάντηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, «ελπίζω η ‘μαγική’ λύση στο κενό χρηματοδότησης να μην είναι πάλι οι φιλόδοξες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα», γιατί, όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «έχει καταντήσει ανέκδοτο»…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v