Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 2+1 κλειδιά της επαναγοράς

Η διαφαινόμενη καθολική συμμετοχή ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών, η διάθεση πώλησης των ομολόγων μακρινής λήξης από τα hedge funds και η δομή του προγράμματος. Πού βάζει τον πήχη η κυβέρνηση.

Τα 2+1 κλειδιά της επαναγοράς
Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι όχι μόνο το πρόγραμμα επαναγοράς θα επιτύχει, αλλά θα επαναγοραστεί χρέος ονομαστικής αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ, με μέση τιμή κοντά στο χαμηλό του εύρους αγορών, εκφράζουν στελέχη της αγοράς.

Παρότι η κρίσιμη μάζα των προσφορών αναμένεται να υποβληθεί τις δύο τελευταίες ημέρες της δημοπρασίας, όταν και πιστεύεται πως θα κορυφωθεί το πόκερ μεταξύ των συμμετεχόντων, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη τμημάτων treasury τραπεζών θεωρούν ότι τα... κουκιά βγαίνουν.

Πέραν των υψηλότερων τιμών, σε σχέση με αυτές που αρχικά είχαν ανακοινωθεί, τις οποίες επιφύλασσε το πρόγραμμα, η αισιοδοξία τους στηρίζεται στους εξής παράγοντες:

- Ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες έχουν αποτιμημένα στα βιβλία τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της προσφοράς. Εφόσον έχουν πάρει ήδη τη ζημία, εκτιμάται ότι θα πουλήσουν σχεδόν το σύνολο των ομολόγων τους.

- Τα hedge funds εγγράφουν υψηλές υπεραξίες και το πρόγραμμα τους δίνει την ευχέρεια όχι μόνο να τις μετατρέψουν σε κέρδη με το ξεκίνημα της νέας χρήσης, αλλά και να αναδιαρθρώσουν και τις θέσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

- Η δομή του προγράμματος επαναγοράς διευκολύνει και όσους επιθυμούν να διαθέσουν το σύνολο της θέσης τους αλλά και όσους επιδιώξουν να συμμετάσχουν επιλεκτικά κλειδώνοντας υψηλές τιμές.

Στους παραπάνω παράγοντες θα πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος χώρας, που παραμένει σε ισχύ. «Αν η επαναγορά αποτύχει, θα υπάρξει νέα περίοδος έντονης αβεβαιότητας για την Ελλάδα και οι τιμές των ομολόγων θα πιεστούν», τονίζει στο Euro2day επικεφαλής επενδύσεων επενδυτικού οίκου, με θέση στα ελληνικά ομόλογα.

Πέραν τούτου, όλοι γνωρίζουν, όπως σημειώνει ο ίδιος, πως το χρέος της Ελλάδας δεν θα γίνει διαχειρίσιμο ούτε μετά την επαναγορά, ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα εξοφληθεί στο ακέραιο για τα ομόλογα που κατέχει.

Η αξιόλογη προσφορά τίτλων που υπήρξε χθες στη δευτερογενή αγορά είναι επίσης ενθαρρυντικό σημάδι, καθώς δείχνει ότι στα επίπεδα τιμών της δημόσιας προσφοράς υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να πουλήσουν τα ομόλογά τους.


Με ομόλογα 19 δισ. ευρώ αναμένεται να συμμετάσχουν οι τράπεζες

Μετά την ολοκλήρωση του PSI+, εκδόθηκαν νέα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν όσοι ιδιώτες συμμετείχαν οικειοθελώς στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εξ αυτών οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 15,2 δισ. ευρώ, τα ταμεία που εξαιρούνται περίπου 7 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα περίπου 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κατέχουν τα hedge funds, περί τα 4 δισ. ευρώ ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται διεσπαρμένα σε θεσμικούς επενδυτές, όπως Αμοιβαία Κεφάλαια, κρατικά επενδυτικά funds κ.ά.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το back up της επαναγοράς. Οι διοικήσεις τους θα αποφασίσουν το βράδυ της Πέμπτης ή το πρωί της Παρασκευής και τυπικά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αφού πρώτα λάβουν και το τυπικό «Ο.K.» για την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν είναι ως εκ τούτου η χρυσή εφεδρεία του προγράμματος. Ανάλογα με τη συμμετοχή των υπόλοιπων επενδυτών θα αγοραστούν όλα ή το μεγαλύτερο μέρος τους. Σε αυτά εκτιμάται ότι θα προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς ομίλους όπως η Deutsche Bank, η BNP, η ING κ.ά.

Τρεις λόγοι για να πουλήσουν τα hedge funds

Ρόλο κλειδί για τον βαθμό επιτυχίας του προγράμματος αλλά και για τον βαθμό συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών θα παίξει η στάση των hedge funds απέναντι στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα hedge funds θα συμμετάσχουν στην επαναγορά διαθέτοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ, με σημαντικά βέβαια κέρδη. Η αισιοδοξία τους στηρίζεται στα εξής στοιχεία:

- Τα hedge funds τοποθετήθηκαν στα χαμηλά της αγοράς (κάτω από τις 20 μονάδες βάσης), με αποτέλεσμα να εγγράφουν υψηλές υπεραξίες.

- Με δεδομένη την αβεβαιότητα που θα επικρατεί για την Ελλάδα και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς, δύσκολα μπορεί να προσδοκά κανείς ότι την επόμενη τριετία οι τιμές των ομολόγων θα φθάσουν στις 60 μονάδες βάσης. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρόγραμμα επαναγοράς προσφέροντας τίμημα έως 40 μονάδες βάσης είναι καλή ευκαιρία αποεπένδυσης.
 
- Με δεδομένο ότι ούτε η επαναγορά δίνει οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, θεωρείται ότι τα hedge funds θα προτιμήσουν να πουλήσουν τα μακρινής λήξης ομόλογα και να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο 10ετές (λήξη 2023) και δευτερευόντως σε αυτά που λήγουν το 2024 και το 2025. Και αυτό γιατί οι λήξεις τους είναι κοντά χρονικά με τις πρώτες λήξεις δανείων του επίσημου τομέα.

Το γεγονός ότι έκλεισαν ή κλείνουν χρήση αυτές τις ημέρες επίσης παίζει τον ρόλο του.

Θα προσφερθούν κυρίως μακρινά ομόλογα

Η εκτίμηση που υπάρχει ότι οι επενδυτές θα προσφέρουν ευκολότερα τα μακρινής λήξης ομόλογα, διατηρώντας τις θέσεις τους στο δεκαετές και δευτερευόντως στο 11ετές και στο 12ετές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στο χαμηλό και όχι στο υψηλό του εύρους αγορών.

Για τις 20 σειρές ομολόγων ορίστηκε εύρος ελάχιστης τιμής μεταξύ 30,2 και 38,1 μονάδων βάσης και εύρος μέγιστης τιμής, αντίστοιχα, μεταξύ 32,2 και 40,1 μονάδων βάσης. Ο μέσος όρος της ελάχιστης τιμής για τις 20 σειρές είναι οι 32,09 μονάδες βάσης και για τις μέγιστες οι 34,09 μονάδες βάσης.

Με την ακολουθούμενη μέθοδο, ως τιμή πράξης κλειδώνει η υψηλότερη προσφορά μεταξύ του εύρους τιμών που δόθηκαν ανά σειρά έκδοσης. Αν δηλαδή στο ομόλογο λήξης 2023, με εύρος επαναγοράς 38,01 - 40,01, η υψηλότερη τιμή προσφερθεί στις 39,8 μονάδες βάσης, αυτή κλειδώνει ως τιμή πράξης και για όποιον πρόσφερε τα ομόλογά του στις 38,01 μονάδες βάσης.

Η μέση τιμή επαναγοράς όμως θα προκύψει κατά κύριο λόγο από τη διάρκεια των ομολόγων που θα προσφερθούν. «Όσο περισσότερα είναι τα ομόλογα μακρινής λήξης τόσο η μέση τιμή αγοράς για το Δημόσιο θα είναι χαμηλότερη, επιτρέποντας να αγοράσει με 10 δισ. ευρώ περισσότερο χρέος», σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Πού βάζει τον πήχη η κυβέρνηση

Οι ίδιοι εκτιμούν ως εφικτό και ικανοποιητικό στόχο την επαναγορά χρέους, ονομαστικής αξίας 25 - 30 δισ. ευρώ. «Τα 25 δισ. ευρώ αποτελούν το 'κατώφλι' για να θεωρηθεί από τους εταίρους μας επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς», σημειώνουν και επομένως να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και την επικύρωση των λοιπών μέτρων μείωσης του χρέους.

Εκτιμούν πάντως ότι θα προσφερθούν στο ελληνικό δημόσιο ομόλογα ονομαστικής αξίας της τάξης των 30 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία αν τελικώς η συμμετοχή κινηθεί στα 30 - 35 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που η προσφορά υπερβεί τους στόχους δεν αποκλείεται το eurogroup της 13 Δεκεμβρίου να εγκρίνει υψηλότερο ποσό δανείου από τον EFSF για να καλυφθεί η υπερπροσφορά.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v